מחשוב ענן

מחשוב ענן

שרתים, מחשבים אישיים, סמארטפונים, מדפסות, מערכות תקשורת וטלפוניה – עולם המחשוב העסקי היום הוא מורכב יותר מתמיד. מצד שני, אפשר לומר שהוא פשוט יותר הודות לזמינות של פתרונות מחשוב הענן. אילו סוגי שירותים כאלו זמינים, ואיך מחשוב ענן לעסקים מחבר תהליכים עסקיים? כל המידע שאתם צריכים להכיר בנושא, כולל המלצות על בחירת הספק של שירותי מחשוב ענן המתאים ביותר לעסק שלכם, נמצא ממש כאן.

 

מהו מחשוב ענן?

עולם המחשוב התקדם די מהר לחיבור כמה מחשבים ביחד. כך נוצר התחום של תקשורת מחשבים, שהוא עולם טכני ומתוחכם מאוד בפני עצמו. תקשורת זו אפשרה ומאפשרת לעשות פעולות שימושיות רבות כמו שיחות קוליות של שני אנשים הנמצאים בקצוות שונים של העולם, והיא גם מאפשרת לספק שירותי מחשוב שונים מרחוק. המשמעות של הגישה הזו הייתה בעבר חיבור קווי של מחשבים בתוך עסקים, חיבור סניפים שונים של העסק באופן קווי וגם חיבור גופים שונים (למשל באקדמיה) למרכזי מידע מרוחקים.

אז נכנסה לתמונה רשת האינטרנט, ששינתה עניינים רבים בעולם המחשוב לאנשים פרטיים אך במידה רבה גם בעולם העסקי. אחד ההיבטים המהפכניים שהופיע בהקשר זה הוא שירותי הענן, שהם סוג של דאטה סנטר פנימי בעסק המשרת את כל המחלקות שבו אבל בגישה מרחוק. הכול זמין מספק חיצוני באמצעות הגישה הקלה והסטנדרטית הזמינה דרך האינטרנט. שירות זה הוא בעל תועלות רבות כמו הוזלה של הטיפול השוטף במחשוב, פישוט מערך המחשוב הפנימי בעסק, הרחבת האפשרויות הקיימות, שיפור השרידות במקרי אסון ועוד.

 

אילו סוגים של מחשוב ענן קיימים?

תוכנה כשירות (Software as a Service או SaaS) היא סוג שירותי הענן הבולט ביותר שיש היום, לפחות מבחינת פרסום נרחב בציבור וגם בעסקים. דוגמה בולטת לכך היא ספקי שירותי אחסון בענן השונים, אשר מקלים את הפעולה של אחסון מרוחק והשגת נפחי אחסון דרושים בקלות ובמהירות וגם במחיר משתלם. תוכנה כשירות היא סוג נוסף של מחשוב ענן, עם שירותים כמו בסיסי נתונים המאפשרים למשתמש בהם לפרוס שירותים משל עצמו. סוג שירותי הענן הבסיסי השלישי הוא תשתית כשירות או Infrastructure as a Service. לקטגוריה זו נכנסים שירותי ענן כגון אבטחת מידע בענן, שכירת מכונות וירטואליות או משאבי עיבוד.

את העולם של מחשוב ענן אפשר לסווג גם באופנים נוספים. למשל חלוקה לענן ציבורי (Public Cloud), שהם שירותי הענן הזמינים לכולם, ולענן פרטי (Private Cloud) שהם שירותי ענן השמורים ללקוח בודד. במקרה זה, אפשר לדבר גם על שילובים שונים שלהם, כגון ענן היברידי (Hybrid Cloud) או ענן שיתופי (Community Cloud).

 

איך לבחור ספק מחשוב ענן?

כל עסק מגבש את הקריטריונים שלו לבחירת ספקים, אך בכל מקרה מומלץ לבחור ספק שירותי ענן תוך התחשבות בכמה קריטריונים חשובים:

  • היצע מתאים – ראשית, ההיצע של הספק חייב להתאים למה שאתם מחפשים, למשל שרתים וירטואליים, אחסון בענן או אפילו ERP. מהיבט אחר, זה יכול להיות בדיקת ההיצע מבחינת תכונות השירות, כגון התחייבות במסגרת SLA לרמת זמינות מוגדרת של השירות
  • אמינות – שימוש במחשוב ענן פירושו הוצאת מידע אל מחוץ לארגון באופן קבוע. מידע זה יכול להיות גם מידע רגיש, כולל מידע של לקוחות או מידע שרגולציות שונות מחייבות לשמור עליו באופן מיוחד. ברוב המקרים אפשר להוציא את המידע בראש שקט לספק ענן חיצוני, גם אם הוא עומד תחת רגולציות ותנאים ספציפיים, אבל רק אם תבחרו אותו בזהירות הראויה
  • מוניטין – המוניטין של ספק הענן יכול להיות קריטריון שיעזור לכם להבין אם מדובר בשירות מקצועי או באחד שכדאי לכם להימנע ממנו
  • ניסיון – הספק צריך להיות איכותי ובעל מוניטין טוב. עם זאת, מדובר בתחום טכני ומורכב ולכן יש משמעות לא קטנה גם לניסיון שיש לו בתחום
  • תמחור – הוצאות המחשוב הן רכיב חשוב למדי בהוצאות של מרבית העסקים. גם אם התמחור הוא לא השיקול המרכזי שלכם (ומוטב שלא), כדאי בכל זאת לבדוק שהמחירים של השירותים מתאימים לכם

 

איך מחשוב ענן לעסקים מחבר תהליכים עסקיים?

מערכות המידע בעסקים הן תחום מורכב מאוד שאפשר לתכנן ולהקים בצורות שונות. כשהמערכות מנוהלות בתוך העסק, רואים פעמים רבות גישה של מאגרים אנכיים. כלומר מערכות מידע טובות, אך עומדות בפני עצמן, ושאינן זמינות או מתחברות היטב "לרוחב" הארגון, אלא רק "אנכית" – עבור מחלקה מסוימת או צורך אחד מסוים בלבד. שירותי ענן לעסקים מסייעים לחבר מאגרים כאלו ומערכות מחשוב שונות בקלות ובגמישות, ומסייעים גם "לחבר" תהליכים עסקיים באופן יעיל יותר, בזמן ובמקום שבו הדבר נדרש.

מחשוב ענן

איך מחשוב ענן נותן פן חדשני לתעשייה?

השימוש החכם במחשוב ענן מאפשר לצמצם את העיסוק בפעילויות השוטפות והפשוטות ולהתמקד במקום זאת בעניינים המיוחדים והחשובים יותר של העסק. כמו כן, שירותי הענן עצמם מעמידים לרשות עסקים אפשרויות ליישם טכנולוגיות חדשניות בקלות ובמהירות. בהיבט הכלכלי, טכנולוגיות כאלו העלולות להיות יקרות מדי לרכישה עבור העסק הופכות למשתלמות במודל השכירה של מחשוב הענן. יתר על כן, שירותי ענן מעודכנים באופן מתמיד על ידי הספקים עצמם, כך שהעסק כלקוח של השירות יודע שהוא עובד עם הגרסה העדכנית ביותר שלו, וזה אומר גם שימוש ביכולות החדשניות ביותר הכלולות בו. השקעה בחדשנות דורשת פעמים רבות לבצע ניסיונות שונים ולהשוות אפשרויות כדי למצוא את המענה המתאים ביותר לעסק.

 

לסיכום

מחשוב ענן הוא כלי רב שימושי ורב עוצמה, העומד לרשות מי שיודעים להשתמש בו בחוכמה. הוא יכול להפוך את הפעילות השוטפת של העסק ליעילה וחסכונית יותר מבחינת משאבים, ובאמצעות בחירה של הספק הנכון אתם יכולים להיות בטוחים שאתם מקבלים את השירות הטוב ביותר ולא צריכים לדאוג לתחזוקה של התשתיות או לאבטחת המידע בעצמכם.