תשתיות מחשוב

המדריך המלא לתשתיות מחשוב

כיום, אין עסקים שפועלים ללא מחשבים. מאחר שמדובר במערכות מורכבות למדי, זה גם אומר שאין עסקים ללא תשתיות מחשוב. רמת התשתיות האלה, האופן בו מטפלים בהן והקשר בין התשתית הטכנית הזו לבין הפעילות העסקית – אלה כבר נקודות אשר יכולות להיות שונות מאוד בין עסק אחד לשני. למעשה, נקודות אלה ונוספות עשויות להיות בעלות השפעה מכרעת על שרידות העסק ועל שגשוגו ויכולתו להתפתח, לפרוץ דרך, להשתנות בהצלחה, ועוד. אז מה כדאי שתדעו על תשתיות המחשוב בעסקים?

מהי תשתית מחשבים?

במסגרת מה שמכונה תשתיות מחשוב לעסקים יש למעשה אוסף רחב של מוצרים ומערכות של חומרה ותוכנה. יש אמנם תשתיות יוצאות דופן כאלה ואחרות, למשל דאטה סנטר שקוע במי האוקיינוס לשם קירור. אך זו היא רשימה אופיינית יותר של מה שרואים בעסקים בכלל:

  • שרתים – מערכות בסיס חשובות ביותר בעסקים. השרתים יהיו שונים זה מזה, בהתאם למטרות ולאופי הפעילות. זה יכול להיות למשל שרת דואר, שרת בסיסי נתונים, שרת פיתוח, שרת גיבוי או Remote Desktop Server.
  • מחשבים כהתקני קצה – מחשבים שולחניים, ניידים, סמארטפונים, טאבלטים.
  • התקני קצה נוספים – מדפסות, סורקים, מכשירי פקס.
  • מערכות אחסון, גיבוי והתאוששות מאסון.
  • מערכות הפעלה – תוכנות תשתית שאי אפשר להתנהל בלעדיהן. לרשות עסקים עומדות כיום לפני הכל חלונות ולינוקס, הוותיקות והבשלות. האחת מותגית, השנייה בקוד פתוח ובעסקים רבים רואים שימוש בשתיהן גם יחד.
  • סט תוכנות עסקיות בסיסיות – כמעבד תמלילים, גיליון אלקטרוני וכדומה, נוסח גוגל אפס או מיקרוסופט אופיס.
  • תוכנות למשימות ספציפיות – כמו ניהול כספים או ניהול קשרי לקוחות.
  • מערכות ניהול כוללניות – כגון ERP.
  • תשתיות חומרה לתקשורת – כגון נתבים.
  • תוכנות תקשורת – כגון דואר אלקטרוני.

על אילו דברים צריך לשים דגש בתשתיות מחשוב?

  • לחשוב עסקים – לפני הכל, חיוני לחשוב על תשתיות המחשוב כעל תשתיות לפעילות עסקית. לא מתקינים מחשוב לשם המחשוב ולא רוכשים ציוד מסוים רק לאור היותו החדש ביותר או המתוחכם ביותר. המטרות העסקיות הן שצריכות להכתיב את הבחירה בתשתיות המחשוב ואת אופני השימוש בהן. כמו שאומרים, המחשוב צריך "לאפשר עסקים". להיות business enabler.
  • מחזור החיים של התשתיות – תשתית מחשוב היא דבר דינאמי אשר משתנה באופן טבעי עם הזמן. מוצרים שונים מתבלים, חווים תקלות ואף מתיישנים ביחס להתקדמות הטכנולוגיה (ובמקרים כאלו מופיעות לעתים גם מגבלות תאימות שונות). לכן, במבט כללי על הנושא, נראה שיש מעין מחזור חיים לתשתיות אלה. מחזור החיים מתחיל מאפיון מערכות, תכנון יסודי שלהן, בחירת תשתיות בהתאם לכך, רכישת התשתיות מספקים שמתאימים לכם, התקנתן המקצועית, תחזוקתן השוטפת, שדרוגים, ועוד. לבסוף, לגבי כל מערכת ספציפית או רכיב בודד, יש כמובן מצב של "סוף חיים", בו יש להחליף אותו.
  • פנימי או חיצוני – היבט מעניין וחשוב שכדאי לקחת תמיד בחשבון הוא שניתן להוציא חלק ניכר מפעילות המחשוב מחוץ לעסק. זאת באמצעות מיקור חוץ, שירותי ענן או גם וגם. ניתן כיום לשלב פעילות חיצונית כזו עם הפעילות הפנימית בצורה יעילה למדי. מדוע זה חשוב? גישה כזו עשויה לאפשר לכם לחסוך במשאבים שונים ולהתמקד בדברים שחשובים לכם ביותר, בכך שאתם מצמצמים עיסוק ישיר בתשתיות הבסיסיות. היבטים כלליים של תשתיות מחשוב כמו גיבוי, תוכלו להוציא לספק חיצוני בענן.
  • וירטואליזציה – הווירטואליזציה היא טכנולוגיה מיוחדת שמשולבת בתשתיות מחשוב רבות בשנים האחרונות. למעשה, היא כבר לא חידוש, אלא שיטה בשלה ודי סטנדרטית שמטרתה להפיק יותר ערך עסקי מתשתיות המחשוב. מבלי להיכנס להסברים טכניים מדי, הווירטואליזציה מספקת גמישות מרבית בשימוש במשאבי המחשוב שלכם. לדוגמה: לעבוד מול שרת רגיל אחד, כאילו הוא אוסף שרתים (כלומר שרתים וירטואליים). היא יכולה אפשר גם את ההפך – לקחת אוסף שרתים רגילים, פיזיים, ולאפשר לעבוד מולם כשרת אחד רב עוצמה.
  • קוד פתוח – עוד היבט קלאסי של תשתיות מחשוב שכדאי שתיקחו בחשבון. הקוד הפתוח מתבטא בעסקים כיום בצורה מאוד בשלה ורחבה, והוא עשוי להיות מקור לחיסכון לא קטן. בעזרתו, תצמצמו תלות בספקים ואולי תנצלו לטובתכם תועלות נוספות שלו, כגון יכולת ההתאמה האישית הגבוהה במיוחד.
  • ניהול אגף המחשוב – טיפול בתשתיות המחשוב ידרוש בכל מקרה הסתייעות במקצוענים. בין אם אלה מומחים חיצוניים, אגף מחשוב פנימי בעסק שלכם או שילוב של השניים.

איך מתקינים?

התקנת תשתיות מחשוב היא משימה מורכבת אשר מחייבת ידע, ניסיון ומקצועיות. היקף העבודה תלוי בשאלה מה יש להתקין – תשתיות במקום שבו אין כל תשתית? שרת בודד? רכיב בודד? ההבדל בין מצבים אלה עשוי להיות עצום, ותלוי בזמן שזה ייקח, בעלויות, בכוח האדם הדרוש, ועוד. אתגר התקנה קלאסי אשר ממחיש את המורכבות, הוא פרויקט של הקמת דאטה סנטר. לא מדובר רק בהצבת כמה שרתים בחדר שמוקדש רק לכך: בדאטה סנטר ישולבו גם מערכות בקרת אקלים, מערכת אספקת חשמל חזקה מספיק (כולל אל פסק וגנראטורים), מערכות אבטחה, כיבוי אש, בקרת כניסה פיזית למתקן, ועוד. כל זאת מחייב תכנון יסודי מאוד, בעקבות תיאום ציפיות בין המתקינים לעסק, הגדרת דרישות ברורה ואפיון. במהלך ההתקנה וגם בסופה, יבוצעו בדיקות שונות.

התקנת תשתית מחשבים קלה הרבה יותר, אם מדובר בשירותי ענן כגון שירותי אבטחת מידע, גיבויים בענן או שרתים וירטואליים.

מהי תחזוקת תשתית מחשבים?

תחזוקת תשתיות מחשבים מתבטאת בפעילויות של תחזוקת מערכות טכניות באשר הן, כולל טיפולים שוטפים או בדיקות יזומות שונות. חשוב במיוחד הוא היבט ניטור התשתיות השונות באופן שוטף, כדי להגיב במהירות וביעילות למצבים יוצאי דופן. למשל, ניטור תשתיות התקשורת באמצעות שרות Network Operations Center. התחזוקה כוללת גם שינוי, הרחבה או צמצום של מערכות ורכיבים שונים בהתאם לצורך. אם יש למשל קבוצת שרתים שפועלת חלקית, ייתכן שתבוצע "קונסולידציית שרתים" – צמצום מספרם, כך שתישאר קבוצה קטנה יותר אך יותר יעילה. כמו כן, במסגרת פעילויות תחזוקה לתשתיות מחשוב, ניתן לכלול גם היבטי אבטחת מידע וכן תמיכה טכנית למשתמשי המחשוב והדרכתם.

כיצד בוחרים חברה לתשתיות מחשוב לעסקים?

בחירה טובה בחברה שמסייעת לכם עם תשתיות המחשוב היא בעלת חשיבות מכרעת. זאת מאחר שתכנון תשתיות מחשוב משפיע על גמישות עסקית, יעילות אופרטיבית, עלויות שוטפות ועוד. ייתכן שתרצו לבחור ספק שיעזור לכם לכל רוחב הפעילות בנידון. אולי מדובר בספק של סוג מערכות מסוים, ואולי רק בספק תמיכה. סביר שתזדקקו ליותר מספק תשתיות אחד, במיוחד אם אתם מתעניינים או עוסקים בפועל בתשתיות מיוחדות (כגון מערכת SCADA לבקרה תעשייתית). בכל מקרה, חיוני לבחור ספק אשר מצטיין באמינות, במקצועיות וכן בשירות איכותי וזריז.

סיכום

בשורה התחתונה, תשתיות המחשוב משלבות לפחות שני היבטים, אשר מחייבים כל עסק רציני להשקיע בהן היטב: מורכבות וחשיבות עסקית מהמעלה הראשונה.