ענן ציבורי מול ענן פרטי

שירותי הענן הביאו איתם יתרונות רבים לעסקים. הם גם הביאו שורה לא קצרה של מושגים חדשים, אשר מי שרוצה למנף את נושא הענן לטובת העסק, צריך להכיר ולהבין את ההבדלים ביניהם. שניים מהבולטים ביותר בין מונחים אלה, הם "ענן ציבורי" ו"ענן פרטי". זה הוא הסבר קצר שיבהיר את המושגים ואת ההבדלים ביניהם:

 

מה הוא ענן ציבורי?

ענן ציבורי (Public cloud) הוא כינוי מקובל לשירותי ענן, אשר נגישים לכל המעוניין (גם אם בתשלום), דרך מדיום ציבורי כמו רשת האינטרנט.

 

יתרונות הענן הציבורי

  • פחות טרחה – עדכוני מערכות, תחזוקה ותיקונים, שדרוגים, נעשים על ידי הספק וכול זה נחסך מכם. כך גם כול הכרוך בהגדלת משאבים לבקשתכם.
  • פישוט המחשוב הפנימי – שימוש בשירותי ענן ציבוריים (למשל בשרתי VPS), דורש הרבה פחות תשתיות מחשוב פנימיות, בחומרה ובתוכנה.
  • אינטגרציה פשוטה – שירותי ענן הם כיום נפוצים וסטנדרטיים כל כך, שהאינטגרציה להם חיצוני, לרוב סטנדרטית, קלה ומהירה. כמו כן, יש ספקיות שמציעות שירותי מיגרציה ללא עלות לעסקים, כמו GNS.
  • תשלום לפי שימוש – ענן ציבורי משתלם כספית מבחינות רבות. התשלום הוא חודשי ונמוך יחסית וישנה גמישות רבה בהתחלת, שינוי והפסקת שימוש בשירותים אלה.
  • צמצום התלות בספקים – בניגוד לענן הפרטי, בענן הציבורי יש רק ספק אחד שצריך להתנהל מולו.

מה הוא ענן פרטי?

ענן פרטי (Private cloud) הוא כינוי לשירותי ענן, אשר נצרכים על ידי עסק אחד. שירותים כאלה, עשויים להיות מותקנים פנימית אצל אותו עסק או אצל ספק חיצוני. הם מתאפיינים ב"בידוד" של פעילות אותו עסק, מפעילות של עסקים אחרים. בידוד זה מגיע לצורתו המכסימאלית, כאשר מדובר בענן פרטי שממוקם פיזית בתוך הארגון עצמו וגם לא מחובר ישירות לרשתות חיצוניות.

 

יתרונות הענן הפרטי

  • שליטה משופרת – ענן פרטי שם את מלוא השליטה בידיכם. הדבר נכון במיוחד, אם הענן ממוקם פיזית בעסק עצמו, אשר מנהל לגביו את הכול, החל מרמת התשתיות. מצד שני, האם יש לכם את מה שדרוש, בכדי להפיק את המיטב משליטה זו? לעתים, דרושים לשם כך ספק חיצוני וענן ציבורי.
  • כל המשאבים לרשותכם – בסביבת ענן פרטי, כל המשאבים שבה עומדים לרשותכם בלבד. יש לכך מקבילה בענן ציבורי, כאשר "משריינים" בו משאבים ייעודיים בהתאם לצורך.
  • פוטנציאל ליעילות מרבית – כל אלה, מתבטאים באפשרות להגיע ליעילות מרבית של תשתית הענן הזו וכתוצאה מכך, לשפר יעילות של הפעילות העסקית אשר מבוססת עליה. גם כאן, השאלה היא האם אתם מסוגלים להגיע לכך לבד או שמוטב ספק חיצוני וענן ציבורי.

איזה סוג ענן העסק שלך צריך?

האם מתאים לעסק שלכם ענן פרטי או ענן ציבורי? ראשית, חשוב להבין שאין הכרח טכני להסתפק רק בשימוש בסוג "ענן" אחד. כשם שבענן הציבורי ניתן לצרוך שירותים מספקים שונים, כך ניתן כיום לשלב באופן יעיל ופשוט יחסית, שירותי ענן פרטיים וציבוריים, פנים ארגוניים וחיצונים לו. הדבר מכונה "ענן היברידי". היבט מעניין, הוא מה שקורה במצבים רגעיים, שבהם המשאבים בענן הפרטי שלכם לא מספיקים. במצבים כאלה, ניתן להשתמש בגישה שמכונה cloud bursting, שבה המערכות עוברות במהירות לשימוש בשירות עזר בענן חיצוני. מעבר לכך, אלה כמה נקודות בהן תלויה ההחלטה, על ענן ציבורי או פרטי:

  • מי ינהל? – האם יש לרשותכם מי שינהל את הענן מהבחינות שחשובות לכם? אם תחזיקו עובד שכיר לשם כך, קחו בחשבון את העלויות והסרבול שנובעים מכך. למשל, היעדרויות מהעבודה והצורך למצוא מחליף. לכן, ייתכן שתעדיפו ענן חיצוני וניהול על ידי מומחים של הספק.
  • גודל העסק – עשוי גם הוא להשפיע על ההחלטה. עם זאת טוב לדעת שהבחירה בענן ציבורי מתאימה לכל סוגי העסקים, ובייחוד לעסקים בינוניים וגדולים.
  • תחום פעילותכם – תחום פעילותכם העסקית עשוי להיות משמעותי, מבחינת מידת הסתמכותה על שירותי הענן. ככל שהיא גדלה, כך אולי תעדיפו להשאיר זאת למומחים, בענן חיצוני.
  • אבטחה – ספק חיצוני עשוי לספק את רמת האבטחה הגבוהה ביותר. אבטחת מידע בענן תכלול ענן ציבורי בחוות שרתים מאובטחת, עם מענה מקצועי לסיכונים שונים (הצפות, שריפה רעידות אדמה) ועמידה בתקני איכות. מתקנים אלה מוגנים גם באמצעות אבטחה פיזית ברמה מרבית, כולל בקרת כניסה עם קוראי טביעת אצבע, שמירה, מצלמות אבטחה ועוד.
  • אילוצי חוקים ורגולציות – לעתים, אילוצים כאלה עשויים להכתיב שימוש בענן פרטי ואפילו בענן פרטי שממוקם פנימית בעסק.

 

לסיכום

לכל עסק, מומלץ כיום להכיר ולהבין היטב מושגים אלה. במי משני סוגי העננים כדאי לכם לבחור? זו כבר שאלה מורכבת, אשר יש לבחון היטב וביסודיות, בהתאם לנסיבות. בשורה התחתונה, ענן ציבורי מספק מענה לכל יתרונות הענן הפנימי, גם אם בתוספת עלות שולית. עדיין מתלבטים? צרו קשר עם מומחי התשתיות של GNS, לאפיון והצעת מחיר ללא עלות.