FTP

מהו שרת ftp?

עסקים משתמשים בכלי מחשוב רבים כפתרון לאתגרים עסקיים שונים. לצד מערכות גדולות כגון ERP, FTP הוא כלי עזר פופולארי מאוד ונקודתי ביותר. מהו שרת FTP? כיצד מתחברים אליו ולשם מה? האם עסקים גדולים זקוקים לו וכיצד הוא עשוי לתרום להם? וגם – האם ישנו קשר, בין FTP לבין HTTP? במאמר זה נענה על שאלות אלה מנקודת מבט טכנית וגם עסקית. מתחילים.

מהו שרת FTP?

ראשית, נתחיל בהגדרה קצרה של מהו FTP: מדובר בראשי התיבות של המונח File Transfer Protocol. זהו פרוטוקול תקשורת בולט מאוד, שמטרתו להסדיר תקשורת מחשבים למטרת העברת קבצים. מאחר שהמנגנון של FTP מבוסס על מודל שרת לקוח, כדי להשתמש בו דרוש מבחינה מעשית "שרת FTP". פרוטוקול זה והתוכנות אשר מבוססות עליו, נמצאים בשימוש ובהתפתחות מתמדת כבר משנות השבעים. השימוש הרב שעדיין נעשה בהם, אף על הזמן הרב שחלף, מעיד על השימושיות הרבה שגלומה בכך. כיצד עובדים עם FTP בפועל? מיד נענה.

איך אפשר להתחבר לשרת FTP?

לאחר שהבנו מהו שרת FTP, נשאלת השאלה החשובה – כיצד עסקים יכולים להתחבר אליו. המודל הוא כאמור שרת אשר עובד מול "לקוחות". אז אם אתם מעוניינים בשרת FTP משלכם אשר יספק שירותים לעובדים או לגורמים אחרים, תמצאו שיש למטרה זו היצע רחב של כלים. חלקם חינמיים כגון FileZilla Server הבולט, ואחרים הם תוכנות מסחריות כגון Microsoft Internet Information Services. כל תוכנה כזו היא כמובן סביבה מיוחדת בפני עצמה, אשר יש ללמוד אותה לעומק – כיצד יתחברו לשרת ה-FTP שלכם או כיצד אתם תתחברו לשרתי FTP מבוקשים. הדבר השני שדרוש הוא לקוחות – תוכנות שמאפשרות להתחבר מרחוק לשרת זה, כגון WinSCP. בכל לקוח כזה יש להגדיר את השרתים אליהם רוצים להתחבר, למעשה אלה לא חייבות להיות אפילו תוכנות. מערכת ההפעלה Windows מציעה יכולת מובנת כזו. אפשר לגשת לכך למשל היישר במסגרת File Explorer. בוחרים מצד שמאל ב-This PC, לוחצים בצד ימין בכפתור עכבר ימני ומהתפריט שנפתח בוחרים Add a network location. לאחר שיש את כל התשתית הזאת ומגדירים אותה נכון, ההתחברות לשרת FTP תדרוש גם שם משתמש וסיסמה.

במה שרת FTP תורם?

ברמה הטכנית, עבודה דווקא עם שרת FTP תורמת בעקבות ההיבטים האלה:

  • התאמה מרבית להעברת קבצים – כמו בכלי עבודה פיזיים, אפשר לומר ששרת FTP הוא הכלי המתאים ביותר לעבודה וכי הוא תורם משמעותית לפרודוקטיביות. מאחר שמדובר במנגנון שממוקד בנושא העברת קבצים, הוא מספק את הפתרון המשוכלל ביותר למטרה מיוחדת זו. הדבר שונה מהותית מתוכנת דואר אלקטרוני למשל, אשר בה מדובר לרוב רק בצירוף קובץ אחד או קבצים בודדים להודעה. בעזרת FTP אפשר להעביר בקלות קבצים רבים, כולל קבצים גדולים ואף ספריות קבצים שלמות.
  • תמיכה רחבה – מאחר שמדובר בפרוטוקול ובכלים ותיקים ופופולאריים, יש ל-FTP תמיכה רחבה. תמצאו אותו מתבטא לא רק במערכות כמו Windows שהזכרנו קודם, אלא במסגרת ידע וניסיון של אנשי מקצוע שונים בעולם המחשוב. במחלקות מחשוב בעסקים בוודאי אמורים להכיר אותו היטב.
  • עמידות מבחינת התקשורת – FTP מסתדר היטב במצבים של שיבוש בתקשורת ויודע להמשיך את העברת הקבצים כאשר התקשורת שוב תקינה.
  • יכולות אוטומציה – את השימוש הבסיסי בפרוטוקול FTP אפשר לנצל באופן מתקדם ואוטומטי, באמצעות כתיבת סקריפטים להפעלתו. אפשר גם לתזמן בו העברות קבצים למועדים מבוקשים. אוטומציה שמיושמת בצורה חכמה תוכל לספק יתרונות רבים. בין היתר האוטומציה היא אמצעי שימושי לחסכון במשאבים בעסק והיא גם מאפשרת להתייעל ולצמצם טעויות אנוש.

האם עסקים גדולים צריכים FTP?

עד כאן אלה היו כמה הסברים בסיסיים ברמה הטכנית. אך השאלה החשובה היא במה תורם השרת FTP מבחינה עסקית? בעסקים נדרשת לעיתים העברת קבצים יעילה ומאובטחת. ככל שהעסק יותר גדול, כך גדלה הסבירות שהוא יזדקק להעברות כאלה ולעיתים קרובות. הדבר עשוי להידרש לשיתוף קבצים בין עובדים (אולי בין סניפים שונים של העסק) או מול גורמים שונים שאיתם העסק עובד. משום שחלק מהקבצים יכולים להיות רגישים מבחינה עסקית – קיימים סיכונים אפשריים של דליפת מידע אישי של לקוחות, הפרות רגולציה, ריגול תעשייתי ודליפה של סודות מסחריים, ניצול העברות הקבצים לשם החדרת נוזקה ועוד – כך שבשביל כל העסקים באשר הם מובן שחיוני לתת לפעילות העברת הקבצים מענה איכותי ומאובטח. מה יקרה אם לא יינתן מענה כזה? עובדים שזקוקים לפתרון מהיר לצורך מסוים, לעיתים מחפשים ומוצאים זאת בעצמם. זו היא התופעה הוותיקה והידועה של עקיפת נהלי מחלקת המחשוב (אם בכלל ישנם), אשר מכונה Shadow IT, בעזרת העברת קבצים באמצעות תוכנת שרת FTP שהם איתרו היכן שהוא – הכוונה טובה, אך עדיף להיערך לכך מראש.

לסיכום ביניים – בנקודת זמן ספציפית, FTP לא בהכרח יתאים או יהיה משמעותי לעסק גדול. אך סביר שעסקים גדולים יצטרכו במוקדם או במאוחר להשתמש ב-FTP. לכן כדאי לארגן כלים ונהלים לכך, באופן רשמי ומסודר. בעולם הטכנולוגיה העסקית יש כבר Best practices לגבי העברת קבצים בכלל וגם ספציפית לגבי השימוש ב-FTP. כך שזה לא צריך להיות מסובך מדי, מבלי "להמציא את הגלגל מחדש" או לבזבז על כך יותר מדי זמן.

מה הקשר בין FTP ל-HTTP?

FTP הוא מונח שנשמע דומה למונח HTTP, מאחר שכלול בו "Transfer Protocol", ושניהם גם ידועים מאוד בעולם התקשורת. אז האם יש בין השניים קשר? התשובה הבסיסית לשאלה זו שלילית, מאחר שאלה שני פרוטוקולי תקשורת שנועדו למטרות שונות. HTTP (ראשי תיבות Hypertext Transfer Protocol) מיושם בעיקר באתרי אינטרנט ומשמש כמנגנון העברת תכנים לגולש. HTTP וגם FTP, פותחו ושופרו עם השנים, מתוך כוונה לעשותם יעילים ככל האפשר. אך כל אחד מהם שופר בשביל אופני השימוש העיקריים שלו. כדי לחדד זאת נדגיש שאכן אפשר להעביר קבצים דרך דפדפן, אך HTTP טוב פחות מ-FTP, בכל הנוגע להעברת קבצים גדולים במיוחד.

יש עוד לא מעט הבדלים טכניים שונים בין השניים בהקשר העברת קבצים: למשל בתור פרוטוקול תקשורת, FTP הוא מה שנקרא Stateful – זה אומר שהוא שומר מידע על האינטראקציות בין השרת ללקוח. עשויים להיות לכך יתרונות וחסרונות שונים. מהיבט האבטחה ישנו ההכרח ב-FTP לבצע אימות זהות למי שמתחברים לשרת, וב-HTTP זו לא חובה.

אם אתם שואלים את עצמכם אם HTTPS לא עדיף מ-FTP בגלל היבטים של אבטחה – נזכיר כי ב-HTTPS הכוונה לאופן הסטנדרטי שבו אתרים משתמשים כיום ב-HTTP, אשר כולל אבטחה משופרת תודות לשימוש ב-SSL/TLS. אלה פרוטוקולי האבטחה Secure Socket Layer ו-Transport Layer Security. מתברר שגם ל-FTP יש גרסה שעושה בכך שימוש והיא נקראת FTPS.

לסיכום

לאחר שהכרנו את שרת FTP, אנחנו יודעים כי מדובר בכלי עזר ותיק וחשוב אשר כדאי לכל עסק להכיר ולנצל.