אירוח שרתים

עסקים שזקוקים לשרתים או להרחבת יכולותיהם מבחינה זו, נתקלים במוקדם או במאוחר במונח החשוב "אירוח שרתים". אירוח שרתים הוא אופצייה חשובה ומועילה מדי מכדי להתעלם ממנה, ותודות לכך היא הפכה לפופולארית מאוד בשנים האחרונות. מדוע? מהם יתרונותיה לעסקים? ובמה בדיוק מדובר? במאמר הזה נענה על כל השאלות האלה.

מהו אירוח שרתים?

תשתיות מחשוב הן סוג של נכס עסקי, שהעסק המודרני הממוצע חייב להשקיע בו לא מעט. ההשקעה בשרתים התרחבה עם השנים להיקף גדול משום שעסקים חיפשו דרכים להקל על עצמם. נזכיר כי לא מדובר רק בעלויות כספיות של רכש, תפעול שוטף, תחזוקה, שדרוגים וכדומה – תשתיות המחשוב בעסק גדול גם תופסות לא מעט מקום פיזי שאין לעסקים לרוב, בין אם ברכישתו או בשכירתו. יש צורך בצוות מקצועי שיטפל במחשבים, בציוד משלים שישמור על סביבתם בטמפרטורה המתאימה ועוד. בעקבות כך עסקים חיפשו דרכים להקל על התפעול נכס שכזה. את הצוות המקצועי אפשר להחליף במומחים חיצוניים בשיטת מיקור חוץ, לפחות באופן חלקי. אך מה לגבי הציוד עצמו – השרתים? היקרים והמאתגרים יותר לניהול? משום שהשרת לא חייב להיות ממוקם פיזית בעסק, אפשר "לארח" אותו אצל גורם חיצוני, מקצועי, אשר מתמחה בכך. העיקרון הבסיסי פשוט – להעביר החוצה את השרתים ואת הטיפול השוטף בהם ולהתמקד בתוך העסק, בפעילויות שהן יותר בליבה העסקית שלו.

אילו סוגי אירוח שרתים קיימים?

לאירוח שרתים עשויות להיות ואריאציות רבות, זהו מעין "אגף מחשוב" חיצוני שתוכלו לשכור. לכן אפשר לארגן אותו באופנים שונים כמו כל אגף מחשוב בהתאם לדרוש לכם. ישנם שרתים פיזיים ושרתים וירטואליים מסוגVirtual Private Server, שעליהם נרחיב בהמשך. מעבר לכך, אפשר להסתכל על סוגי שרתים במודל אירוח שרתים, דרך המושגים והגישות האלה:

  • "שרת חלונות" או "שרת לינוקס" – תיאור נפוץ של שרתים על פי מערכת ההפעלה שמותקנת עליהם.
  • שיתופיות – בחוות שרתים שמספקת שירותי אירוח שרתים, ישנם מאגרי משאבים אשר משרתים כמה שרתים ולקוחות עסקיים במקביל. הדבר מתבטא בין השאר במה שמכונה "שרת שיתופי".
  • שרתים ומשאבים ייעודיים – היכן שיש שיתופיות עשויה להשלים אותה גם אפשרות של שימוש בלעדי במשאבים. ואכן ישנה האפשרות להבטיח לשרתים שלכם כמות משאבים מוגדרת מראש, במסגרת Virtual Dedicated Server (VDS). כמו כן, אם רוצים אפשר לשכור שרת פיזי ייעודי רק לכם.

שרתים פיזיים

בבסיס אירוח השרתים נמצאים כמובן שרתים "פיזיים", בשונה משרתים וירטואליים (שאותם נציג מייד). אלה באופן בסיסי מחשבים עסקיים רגילים אם כי בעלי מפרט חזק מהרגיל. כמובן, ישנו גם ציוד התקשורת המתאים שמאפשר ללקוחות לגשת אליהם מרחוק. זו היא התשתית הבסיסית והמרוחקת שעליה בנוי שירות אירוח שרתים. בכל סוג אירוח שרתים שמוצע, חברה שמתמחה בכך תשקיע באיכות התשתיות שלה ברמה הגבוהה ביותר. זהו יתרון נוסף שיש בדרך כלל לשירות אירוח שרתים ביחס לטיפול בשרתים לבד בתוך העסק שלכם. לשם ההמחשה: מה קורה במצב של תקלה? תשתיות אלה מתוכננות מתוך מחשבה רבה על יתירות (Redundancy) – הזמינות של ציוד חלופי, אשר נכנס לפעולה במהירות במקום ציוד שהתקלקל. כך שמתקן אירוח שרתים, מעבר לשרתים עצמם, כולל גם ציוד משלים מגוון:

  • ציוד מחשוב – כגון מערכות אחסון, רישות או גיבוי.
  • תשתיות מבנה – חשמל, מיזוג אוויר ומערכות "בקרת אקלים".
  • אבטחה פיזית – אבטחה אנושית של המתקן ובקרת כניסה אליו.
  • הגנה מסיכונים פיזיים – לשרתים ולמבנה בכלל, כגון שריפה או הצפה.
  • ניטור מתקדם – כולל אוטומציה להשגת תגובה מהירה למצבי חירום ותקלות ומעל הכול פיקוח אנושי.

שרתים וירטואליים

אם אתם מתעניינים בשכירת שרתים כאלה כדאי שתכירו עוד נדבך חשוב בשרות כזה: וירטואליזציה. ליתר דיוק (במקרה זה) – וירטואליזציית שרתים. במתקן אירוח שרתים, השרתים הפיזיים מנוהלים לא רק באמצעות מערכת הפעלה אלא גם בסיוע תוכנת וירטואליזציה. תוכנה כזו מסוגלת ליצור ולדמות שרתים וירטואליים שונים על גבי השרתים הפיזיים ומערכות ההפעלה שלהם. כך אפשר לשכור מספק שירות כזה – "שרת פרטי וירטואלי". Virtual Private Server (או בקיצור VPS) מסוגל "לפרוץ" את מגבלות המשאבים שעומדים לרשות שרת פיזי רגיל. מאחר ש-VPS הוא, כאמור, "וירטואלי" אפשר לחבר אליו משאבים שונים (כגון אחסון) מכל מקור פיזי שעומד לרשות ספק השירות. כל זאת באופן "שקוף" מבחינת משתמשי השירות. כך שמשתמשי השרת הווירטואלי יוכלו להעמיס עליו דרישות משתנות והוא יסתגל לכך במהירות.

האם כל עסק צריך אירוח שרתים?

יש כמה שיקולים שלפעמים מרתיעים עסקים מלהרחיב את השימוש בשירותי ענן, במיוחד באשר לפעילויות ליבה עסקיות ופעילויות רחבות מסוג הדברים שבשבילם משתמשים באירוח שרתים. אחד השיקולים האלה הוא נושא האבטחה. כדאי להביא בחשבון שבתחום זה התפתחו גם פתרונות ייעודיים מסוגים שונים, כגון Firewall cloud – חומת אש אשר מאפשרת לשפר את ההגנה על התקשורת שלכם מול השרתים. באופן דומה ישנם פתרונות לגיבויים בענן שבעזרתם אפשר לגבות שרתים מסוגים שונים. במבט על אירוח שרתים הוא התפתחות טבעית של עולם שירותי הענן בכלל. שירותי הענן הפכו לבשלים מאוד בעשור האחרון, השימוש בהם רחב ביותר ועסקים בהחלט מנצלים זאת היטב. יש לשירותי הענן תועלות מוכחות ורבות כל כך, שכל עסק שפועל חכם יתעמק בהם וימנף אותם. וכן אפשר ליישם זאת באופן יעיל מאוד, גם באשר לתשתיות חיוניות כגון שרתים. האם עסק ספציפי צריך אירוח שרתים? זו כבר נקודה מורכבת והתשובה משתנה מעסק לעסק. אך כדאי להביא בחשבון את השיקולים האלה:

  • בעסקים קטנים – עסקים קטנים ובוודאי עסקים חדשים, צריכים להיות זהירים ומחושבים מאוד בהוצאות שלהם. מודל הענן, שבו משלמים חודשית סכום ידוע וקטן יחסית, מקל מאוד כספית. בוודאי ביחס לרכישת שרתים ותפעולם לבד. עסק קטן ממוצע לא יכול להרשות לעצמו אגף מחשוב, מנהל וצוות מחשוב וחדר מחשבים ייעודי. קל והגיוני יותר לשכור לשם כך מומחים ושירותים חיצוניים.
  • בעסקים בצמיחה – עסקים בצמיחה זקוקים פעמים רבות לכוח מחשוב נוסף, מערכות לניהול המידע כמו מערכת ERP בענן, ובנוסף תוספת שרתים. לעיתים במהירות ולעיתים לפרקי זמן לא ידועים. שירותי אירוח שרתים עשויים לסייע להשיג זאת באופן גמיש מאוד ומשתלם.
  • בעסקים גדולים – בעסקים גדולים יש בדרך כלל אגף מחשוב פנימי ושרתים בהיקף כזה או אחר. גם הם עשויים למצוא תועלת רבה בשירותי אירוח שרתים – גם במסגרת התייעלות וצמצום ציוד פנימי בעסק, וגם במסגרת פעילויות שדורשות תוספת כוח מחשוב גדולה אך זמנית.

לסיכום

בתכנון תשתיות המחשוב שלכם ושדרוגן הביאו תמיד בחשבון גם את האפשרות החשובה של שירותי אירוח שרתים. בין אם תחליטו להשתמש בכך באופן נרחב או חלקי למדי, השירות הזה משתלם ונוח!