מה זה VPN

מה זה VPN?

אחד האתגרים הגדולים והמתמשכים בעולם המחשוב הוא נושא האבטחה. בהקשר זה, תחום משנה רחב וקריטי הוא הצורך לאבטח את התקשורת בין מחשבים ורשתות. כאן נכנסים לתמונה כמה פתרונות אפשריים, כאשר אחד המונחים הוותיקים והבולטים הוא VPN. מה זה בדיוק? כיצד VPN יכול לסייע לעסקים? מה היחס בינו לבין וירטואליזציה ולבין כלי עזר אחרים במחשוב ובאבטחה? לפניכם מדריך קצר על VPN שיספק לכם את כל התשובות.

 

מהו VPN?

יש שירותי ענן שהם בעלי השלכה חיובית מבחינת אבטחה, כגון CDN. שירות Content delivery network משפר זמינות וביצועים, בהנגשת תכנים כמו אתר עסקי או דף נחיתה. יש גם שירותים שהם שירותי אבטחה "נטו" וכזה הוא ה-VPN. ראשי התיבות VPN הם Virtual Private Network ומהם כבר ניתן להבין את העיקרון הבסיסי שעליו הדבר מבוסס. בתמצית, VPN מיישם מעין גישה של וירטואליזציה בתקשורת כדי לדמות רשת משנה מאובטחת, בתוך רשת קיימת שעליה אי אפשר לסמוך. כלומר, אם מתקשרים דרך רשת שאמינותה מוטלת בספק מבחינת אבטחה, כגון רשת האינטרנט העולמית, עדיף ליצור בתוכה סביבה "פרטית" משלכם המאובטחת היטב. זה בדיוק מה שעושה בשבילכם ה-VPN. אגב, שימו לב שלא לבלבל זאת עם VPS (או Virtual Private Server). ברמה הטכנית, יש דרכים רבות ליישם VPN וזהו תחום מורכב מאוד כמו עולם התקשרות בכלל. מכנה משותף לכלים אלה הוא השימוש בהצפנה, שהיא דרך רבת עוצמה ובשלה מאוד להגן על פרטיות מידע ולאבטח מערכות תקשורת. כמו כן, מבוצעת כמובן אותנטיקציה מתקדמת, לגבי כל מי שאמור להתחבר ל-VPN ולנהל אותו. בצידו השני של המטבע יש את נקודת המבט של משתמשי ה-VPN. כאן התמונה למעשה פשוטה מאוד. לאחר התקנה וכיוון ראשוניים ובהנחה שהכול מתוכנן ומבוצע היטב, ה-VPN יעבוד מאחורי הקלעים. התקשורת תפעל באופן בטוח וגם חלק, כך שלא יורגשו כל עיכובים.

 

יתרונות עסקיים

עד כאן הסברנו מה זה VPN ברמה הטכנית. אך מהו מבחינה עסקית? השימוש ב-VPN עשוי לסייע לעסקים במצבים רבים ואלה כמה תועלות והשלכות עסקיות בולטות ביותר:

  • פתרון לחיבור מאובטח מרחוק – VPN הוא למעשה כלי שפותר צורך נקודתי, כשם ששרת FTP הוא כלי עזר נקודתי לנושא העברת קבצים. מצב קלאסי מבחינה זו, הוא כאשר עובד צריך להתחבר לרשת הפנימית של העסק מרחוק. הוא יעשה זאת דרך רשת האינטרנט, אבל חיוני שהתקשורת הזו לא תהיה חשופה לפריצה וציטוט. ציטוט כזה לתקשורת עסקית עלול להתרחש מסיבות רבות, החל מניסיונות האקינג אקראיים ועד ריגול עסקי ממוקד ומכוון.
  • תקשורת יעילה במחשוב נייד – עסקים עושים היום שימוש נרחב בהתקני מחשוב נייד, אם אלה סמארטפונים, לפטופים או טאבלטים. שימוש זה מתבטא בחיבור דרך רשתות אלחוטיות או רשתות סלולאריות. חשוב לציין, שה-VPN המודרני מסוגל להתמודד גם עם מצבים כאלה, כולל נדידה בין רשתות שונות ונקודות גישה שונות לרשת אלחוטית. כמו כן, רשתות WIFI ציבוריות רבות הן בעלות רמת אבטחה נמוכה יחסית. אם עובדים מתחברים דרכן לרשת האינטרנט (ומשם לעסק וגם אם לא מתחברים לעסק), מוטב שזה יהיה באמצעות VPN.
  • הוזלת התקשורת – היכולת להשתמש ברשת האינטרנט מכל מקום ומכל מכשיר הייתה ללא ספק מהפכה חשובה מאוד לעולם העסקים. הדבר חסך ועדיין חוסך בצורך להשקיע בתשתיות תקשורת ייעודיות ויקרות. אך ללא VPN, השימוש העסקי ברשת האינטרנט עשוי להיות מסוכן. VPN הוא פתרון זול יחסית וקל ליישום. לכן ההשקעה הלא רבה בו, מאפשרת למקסם את התועלת מתשתית תקשורת חשובה שאליה כבר במלא מחוברים – רשת האינטרנט.
  • שיפור הפרטיות – VPN לא רק מסתיר את המידע שכלול בתקשורת שלכם, הוא גם משפר פרטיות באמצעות הסתרת כתובת ה-IP של התקן המחשוב שממנו מתקשרים.

 

ויש גם חסרונות

במקביל חשוב להיות מודעים לכך ששימוש ב-VPN כרוך גם בחסרונות הבאים:

  • תוספת עומס לתקשורת – VPN עשוי להעמיס על התקשורת.
  • הגנה מוגבלת – ה-VPN לא בודק את אופי המידע שעובר בתוכו. כך שאם פורץ הצליח להתחבר במרמה ל-VPN, תוך התחזות למשל לעובד של העסק, ה-VPN לא יגן עליכם מהנזקים שהוא יעשה.
  • הפרעה לפעילות באתרים מסוימים – לעיתים כתובת ה-IP (שה-VPN מסתיר) חשובה בתקשורת מול אתרים מסוימים. ניתן באמצעותה למשל לזהות את הארץ שממנה אתם מחוברים לאינטרנט ולהתאים את תכני האתר לכך.
  • תוספת מטרה לתוקפים – ה-VPN עצמו עשוי להיות מטרה להתקפות ובכך הוא למעשה מגדיל את מה שנקרא ה-attack surface.
  • קיצור חיי הסוללה – בשימוש בכך בהתקני מחשוב ניידים, פעילות ההצפנה של ה-VPN עשויה לרוקן את הסוללה מהר יותר.

 

אז האם ומתי זה כדאי?

ראשית, כדאי להדגיש ש-VPN אינו פתרון אבטחה מלא בפני עצמו, אלא צריך להיות מיושם כחלק ממכלול אמצעים. גם בחירת חברת אבטחת מידע תביא בחשבון את מכלול השירותים המוצעים. במכלול זה, חשוב שייכללו אפשרויות בסיסיות ומרכזיות כגון Firewall, אך גם אפשרויות מתקדמות אופציונאליות כגון VPN. במסגרת תמהיל אמצעי האבטחה שבו משתמשים לבסוף, השימוש ב-VPN נפוץ מאוד. זהו כלי ותיק מאוד, שעצם השימוש המתמשך והרב בו מעיד על חשיבותו.

 

 

אבל האם הוא משתלם ועד כמה?

השקעה באבטחה היא דבר שלא מניב רווחים ולכן יש נטייה להשקיע בכך רק את המינימום, מה גם שלרוב לא תהיו מודעים לנזקים ספציפיים שה-VPN (או כלי אבטחה אחר) מנע. עם זאת, עסקים מתוחכמים בהחלט מודעים לנזקים האפשריים ולעלויותיהם וחושבים במונחים של Return on Security Investment (או RoSI). כדאי לזכור שדי בפרצה אחת כדי להיכנס למערכות המחשוב שלכם, ואם פעילות התוקפים נסתרת עלול להיגרם ללא ידיעתכם נזק מצטבר רב ומתמשך. עלות פתרונות ה-VPN אינה גבוהה, החסרונות שציינו אינם משמעותיים מאוד והחומרה המודרנית מתמודדת היטב עם העומס ש-VPN מוסיף למערכות המחשוב. למעשה הכדאיות של שימוש ב-VPN אפילו עולה מבחינת עסקים, בהקשר של התרחבות העבודה מרחוק. כמו כן, מצבי חירום שונים עשויים להגדיל באופן ניכר ופתאומי את הצורך בכך, למשל מצבי מגפה או מלחמה.

 

לסיכום

VPN הוא אחד מכלי האבטחה הבסיסיים והאמינים ביותר, שכדאי לכל עסק להכיר וליישם לפי הצורך.