וירטואליזציה

מהי וירטואליזציה ואיך היא תורמת לנו?

עסקים מתבססים היום במידה רבה מאוד על מחשוב לסוגיו ומתקדמים בנושא זה, ככל שעולם המחשוב העסקי מתקדם. מי שמקפיד שלא להישאר מאחור, לא יכול שלא לשמוע על נושא הווירטואליזציה, שהוא בשלב זה נושא מבוסס מאוד, אפילו ותיק אפשר לומר. עם זאת, הווירטואליזציה "יוצאת מהקופסה" מעט (או הרבה) ביחס למחשוב העסקי הסטנדרטי, מבוסס שרתי החומרה. יש עדיין עסקים שלא מודעים לכך מספיק ולכן לא מפיקים ממנה את מלוא התועלת שגלומה בה בשבילם, לפעמים על רקע חוסר הבנה של הנושא. אז מהי וירטואליזציה וכיצד היא עשויה לתרום לכם? הינה כל מה שחשוב לדעת.

 

וירטואליזציה – יצירת סביבה מדומה

בשנים האחרונות אנו נתקלים במילה וירטואליזציה בהקשרים רבים, בכל הנוגע לעולמות המחשוב והאינטרנט. למשל חנות וירטואלית המחליפה או משלימה חנות פיזית רגילה או מערכות שיוצרות מציאות וירטואלית (מציאות מדומה). בכל המקרים, ישנה תוכנה אשר מדמה על המחשב סביבה מסוימת. גישת ההדמיה מזניקה את היכולות לרמה אחרת, גבוהה יותר. היא מאפשרת לספק את היכולות הישנות בצורה מהירה ומשופרת וגם פותחת אפשרויות חדשות.

 

כיצד הווירטואליזציה מתבטאת במחשוב?

תפיסת ההדמיה מיושמת גם לגבי תשתיות המחשוב עצמן, באופן שתורם רבות לעסקים מתוחכמים. אלה כמה דוגמאות לאופנים שבהם הדבר מתבטא, אשר גם יבהירו טוב יותר מה זה וירטואליזציה בפועל:

  • שימוש במשאבי מחשוב "וירטואליים" – לדוגמה: במקום דיסק קשיח בעל נפח אחסון מסוים ומוגבל, אפשר היום לגשת למאגר אחסון בענן מרוחק ובלתי מוגבל בנפח (מנקודת מבטו של הלקוח). מאחורי הקלעים, המאגר למעשה מאגד משאבי אחסון פיזיים שונים ל"ענן" אחסון אחיד. הדבר מיושם בין השאר באמצעות תוכנת וירטואליזציה והוא היבט טכני בסיסי ומרכזי של שירותי הענן למיניהם. למעשה, ללא התפתחות טכנולוגיית הווירטואליזציה, עם כל ההיבטים המתקדמים והמתוחכמים שכלולים בכך, לא היה היום שוק שירותי ענק גדול ומגוון כל כך. שירותי מחשוב לעסקים מתבססים על עקרון הווירטואליזציה שעוזרת לקדם את העסקים שלכם ביעילות ובנוחות.
  • שימוש בשרתים "וירטואליים" – על בסיס מאגרים של משאבי מחשוב וירטואליים, אפשר ללכת שלב אחד קדימה וליצור שרתים "מדומים" או וירטואליים (Virtual Servers), לפי כל מפרט משאבים מבוקש. זהו הליך פשוט ומהיר יותר, מאשר רכישת שרת לעסק או יצירת שרת פיזי רגיל מרכיבי חומרה נפרדים הנמצאים ברשותכם. את השרת הווירטואלי תוכלו ליצור באמצעות שירות מרוחק באינטרנט (שרות ענן). אפשרות נוספת, מורכבת יותר, היא להשתמש בעצמכם בתוכנת וירטואליזציה, על גבי שרתים פיזיים שכבר נמצאים בעסק שלכם.
  • משאב אחד המוצג כמשאבים רבים – להשלמת התמונה חשוב להדגיש שהגמישות של הווירטואליזציה מאפשרת לא רק "לאגד כמה דברים פיזיים לדבר אחד וירטואלי". גם ההפך אפשרי באמצעותה – להציג משאב פיזי אחד, ככמה משאבים וירטואליים. למשל, כאשר תוכנת וירטואליזציה משתמשת במדיית אחסון פיזית בנפח גדול מאוד, כדי להציג אותה ככמה מדיות אחסון וירטואליות קטנות יותר.

 

התועלות והיתרונות

הווירטואליזציה הפכה לטכנולוגיה בולטת מאוד בשנים האחרונות, בין השאר הודות ליתרונות הגדולים שהיא מציעה לעסקים:

  • גמישות – גמישות בניהול וביכולת לעבוד עם משאבי מחשוב שנמצאים במקומות שונים ורחוקים. הגמישות שמספקת הווירטואליזציה מתבטאת למעשה בדרכים רבות. למשל לגבי תוכנה ישנה שפועלת רק בסביבה מיושנת שכבר לא זמינה – כיצד תוכלו להפעיל אותה מחדש (דבר שעשוי להידרש באופן זמני)? באמצעות הווירטואליזציה ניתן לדמות סביבה זו, כולל מערכת הפעלה ישנה. דוגמה נוספת, היא יצירת סביבת עבודה וירטואלית שלמה לעובדים בעסק והצעתה כשרות ענן (וירטואליזציית שולחן עבודה או Desktop as a Service). עוד דוגמה מספקים שירותי גיבוי המשתמשים בשחזור לVPS (שרתים וירטואליים).
  • סקלאביליות – עם הווירטואליזציה מגיעה היכולת לשנות היקף צריכת משאבים, בקלות ובמהירות. הודות לכך, גם עסק קטן יכול להרשות לעצמו להשתמש באופן זמני במשאבים בהיקף גדול מאוד. אולי לקראת מבצע שהוא עושה למשל, שאז יידרשו משאבי מחשוב גדולים לפרק זמן קצר יחסית. במקום לרכוש או לשכור לשם כך שרת פיזי נוסף (למשל), יהיה קל ופשוט לצרוך שירותי ענן שיענו על הצורך הזמני.
  • מיצוי משאבים – שימוש בווירטואליזציה גם מאפשר לעסקים להפיק את המרב מהמשאבים שעומדים לרשותם ואף לחסוך באנרגייה.
  • צמצום עלויות – כל זאת מקדם חיסכון כספי באופנים שונים. בולטת מאוד האפשרות לשלם רק על היקף המשאבים שצורכים בפועל, שהיא אחת הנקודות האטרקטיביות ביותר לגבי שירותי ענן.
  • שיפור שרידות והמשכיות עסקית כולל היכולת להעביר סביבות שונות במהירות למקום אחר, כחלק מההתאוששות המהירה ממקרי כשל.
  • צמצום תשתיות המחשוב הפיזיות בעסק – גם אם מיישמים וירטואליזציה פנימית וגם אם משתמשים בשירותי ענן חיצוניים שמבוססים עליה, אפשר לצמצם בצורה כזו את היקף המחשוב הפנימי. פחות מחשוב פנימי, משמע פחות הוצאות וסיבוכים סביב תשתית חיונית זו. את המשאבים שהתפנו תוכלו כמובן להפנות למטרות אחרות וגם זהו יתרון משמעותי בפני עצמו.

 

ויש גם אתגרים

כמו בכל דבר, גם לגבי הווירטואליזציה יש אתגרים שונים לצד היתרונות. אם כי הצלחתה בשטח נובעת בין השאר מכך, שהיתרונות גוברים בהרבה על החסרונות. זאת בייחוד היום, לאחר שתחום זה הספיק לצבור בשלות מרשימה. אלה דוגמאות לכמה היבטים שאפשר לראות כחסרונות: קלות ומהירות השימוש בווירטואליזציה, עשויים לעודד שימוש מוגזם או לא מסודר בכך. למשל לפתוח שרתים וירטואליים בכמויות גדולות מבלי לסגור אותם באופן מסודר (יש המכנים זאת "virtual server sprawl"). כמו כן, לצד הפשטות שהווירטואליזציה מציגה למי שמשתמשים בה, מאחורי הקלעים יש למעשה תוספת מורכבות. זאת, מאחר שהווירטואליזציה עצמה דורשת תוכנה ייעודית ומורכבת למדי. תוספת מורכבות זו, עשויה להביא לכך שיהיו יותר תקלות וסיבוכי אבטחה ואתגר גדול יותר של טיפול בהם.

 

לסיכום

מומלץ לעסקים להתעמק בנושא הווירטואליזציה בסיוע מומחים לנושא זה, כדי להבטיח שאתם אכן משיגים את מלוא התועלת שטכנולוגיה מרשימה זו מציעה לכם.