מה זה NAS

מה זה NAS?

במסגרת העולם הטכני העשיר והמורכב של המחשוב העסקי, האחסון תופס מקום של כבוד. אחד המונחים הבולטים באחסון הוא NAS. מה היא גישת אחסון זו? מדוע היא פופולארית כל כך זה שנים רבות? ומה היא אומרת מעשית לבעלי אתרים ובכלל? כל זאת ועוד במאמר שלפניכם.

 

אתגר האחסון ומגוון הגישות לפתרון

עולם המחשוב ונושא האחסון הולכים כמובן ביחד. למעשה, החיבור הזה רק הולך ומתעצם בעקבות היקפי המידע הגדולים יותר ויותר שבהם עסקים נדרשים לטפל. כמענה לאתגר זה, התפתחו טכנולוגיות ושיטות שונות עם השנים ומגוון דרכים לארגן מדיות אחסון ואת הגישה אליהן. אלה הן "ארכיטקטורות אחסון", אשר NAS היא אחת הבולטות שבהן. דוגמה נוספת של ארכיטקטורה כזו, שלה שם דומה מעט, היא SAN. זו היא גישת Storage Area Network, אשר מאגדת מדיות אחסון שונות למאגר אחסון מרכזי. אך כאן כאמור, נתמקד באופן ספציפי בארכיטקטורת NAS.

 

אז מה זה NAS?

NAS הם ראשי התיבות Network Attached Storage ובעברית "אחסון מסופח רשת", "אחסון צמוד רשת" או "אחסון על הרשת". בתמצית, מדובר בגישת אחסון שבה מדיות אחסון מחוברות לשרתים, באמצעות רשת התקשורת המקומית הרגילה. כלומר, זה לא אחסון פנימי בתוך השרת עצמו. NAS הוא למעשה לא רק מדיית אחסון אלא מערכת שלמה, כולל מערכת הפעלה ותוכנות ניהול. עקרונית, אפשר לראות בכך שרת למטרה מיוחדת, אך מקובל לדבר על מערכות אלה כעל "התקני NAS". אף ש-NAS יכול להיחשב ולתפקד כ"שרת קבצים", חשוב להבין שזהו לא מחשב או שרת בפני עצמו. מבחינה זו שאין לו אמצעי קלט ופלט כלשהם, אין לו מקלדת, עכבר או צג. זו היא רק "קופסה" ובתוכה כל הדרוש, וכמובן חיבורים מתאימים לתקשורת וכדומה. הפעלתה מתבצעת דרך חיבור רשת באמצעות שרת רגיל.

 

פתרון אחסון אמין ויציב

התקן NAS הוא פתרון ייעודי לנושא האחסון ולכן המפרט שלו מתמקד בכך והוא לרוב חזק למדי. זאת, מבחינת כוח עיבוד, זיכרון ויכולות תקשורת וכמובן מבחינת נפח וסוג האחסון הזמין. אין ל-NAS מפרט קבוע וסטנדרטי ולכן המוצרים בתחום זה עשויים להיות שונים למדי (ולא רק בנפח האחסון שהם מציעים). במסגרת התקן NAS, עשוי להיות גיבוי פנימי בשיטת RAID וגם אפשרות של החלפה של מדיית אחסון פגומה ללא כיבוי המערכת. למי שלא מכירים, RAID או Redundant Array of Independent Disks היא שיטה שבה כמה מדיות אחסון עובדות במקביל, כאילו הן מדיית אחסון אחת. הרעיון הבסיסי בכך, הוא שאם אחת מהן לא עובדת כהלכה, מכל סיבה שהיא, האחרות מבטיחות שהתפקוד התקין הכולל יישמר. RAID גם עשוי לשפר מהירות באופנים מסוימים.

 

שדרוג האחסון בדרכים שונות

שימוש בהתקן אחסון ייעודי מסוג NAS, למעשה משדרג את יכולות הטיפול במידע בדרכים רבות. בין השאר, פעולות אחסון שנעשות פנימית בהתקן כזה, חוסכות משרתים רגילים לבצע אותן. כלומר, במערכת שרתים שבה משתמשים בכך, השרתים פנויים יותר לבצע פעולות אחרות. ה-NAS הוא ה"מומחה" אם ניתן לומר כך, אשר מטפל עבורם ובמקומם במרבית פעולות האחסון והגיבוי. ניתן להתחבר אליו מכמה שרתים במקביל, מאחר שהוא נגיש ברשת לכולם ולא מחובר רק לשרת אחד או תלוי רק בו.

 

כמה השלכות לבעלי אתרים

עד כאן הסברנו מה זה NAS, אך מה כל זה אומר לבעלי אתרים? כאשר חושבים איך לשפר מהירות אתר, צריך בכל מקרה להקדיש תשומת לב לתשתיות שבהן הוא יאוחסן. בעלי אתרים נהנים פעמים רבות מ-NAS עם או בלי מודעות לכך, כאשר שירותי אחסון אתרים מגבים את האתר לאחסון מסוג זה. החשיבות בכך גדולה, מאחר שהמידע המגובה של האתר הוא נכס עסקי ממדרגה ראשונה. כמובן, הכול בהתאם לחשיבות העסקית כפי שרואים אותה בעלי האתר. אך אם מדברים למשל על אתר מכירות, שהוא ערוץ הכנסות מרכזי לאותו עסק, ברור שעליו להיות מאוחסן ומגובה בצורה הטובה והאמינה ביותר. לא פעם יש אתרים שיש בהם מידע רב ומידע המשתנה לעיתים תכופות. אך גם אם האתר שלכם הוא אתר פשוט וקבוע יחסית ואפילו אתר משני ולא קריטי מבחינתכם, ברור שתרצו שהוא יטופל בצורה טובה. כל ההסברים הטכניים שהבאנו כאן לגבי NAS או RAID וכדומה, מתבטאים מבחינת בעלי אתרים מאחורי הקלעים. מצד אחד, נהנים מהתועלות החשובות שמספקות מערכות כאלה. מצד שני, ספק שירות אחסון האתרים הוא שמטפל בכך בשבילכם.

 

מתאים גם לשימוש פנימי בעסק

בעקבות פריחת שירותי הענן והתרחבות השימוש בהם, עסקים כבר לא מסתפקים רק באתרים. אלא הם גם משתמשים לעיתים קרובות בשירותים כמו אחסון שרת ווינדוס, VPS, BCP, גיבוי בענן או אחסון בענן. אגב, תוכלו לקרוא על כך בהרחבה בסקירת שירותי אחסון ענן לשנת 2024. כל זה לא אומר שהמחשוב הפנימי בדרך לסיים את דרכו. אף ששירותי הענן נמצאים כאן זה לא מעט שנים, המחשוב הפנימי בעסקים משולב איתם ואף מתרחב בדרכים שונות. בין השאר, עסק שהוא בעל אתר יכול להשתמש בהתקן NAS באופן פנימי אצלו, למטרות אחסון וגיבוי שוטפות. זאת, גם בלי קשר ל-NAS שמיושם לאירוח האתר בידי ספק חיצוני. ניתן להשתמש בכך פנימית, גם לשמירה ולגיבוי נוסף של תכני האתר, של קבצים הקשורים לפיתוח שלו ועוד. אם עושים זאת, חשוב לדעת ש-NAS יקר יותר ממדיות אחסון רגילות המגיעות בפני עצמן. כפי שהסברנו, זה יותר מאשר אוסף כונני אחסון. אך מדובר בכלי עזר רב עוצמה, בשל ואמין. כך שעסקים רבים מוצאים שהתקני NAS הם השקעה משתלמת. הערה משלימה חשובה היא ש-NAS אינו מתאים לכל המקרים והתסריטים. הזכרנו קודם שיש גם SAN, ולמעשה יש ארכיטקטורות אחסון נוספות כגון DAS (או Direct Attached Storage). כך מצד אחד, NAS היה ונשאר פתרון בולט מאוד. מצד שני, לאתגר המורכב של אחסון והטיפול בו חשוב להתאים פתרונות מיטביים על פי הנסיבות והדרישות.

 

לסיכום

בתור עסקים שהם בעלי אתרים, כדאי לכם להיות מודעים לנושא ה-NAS. הן מהזווית של מה שמציע שירות אחסון האתרים שלכם והן מבחינת האפשרות של יישומו במערך המחשוב הפנימי שלכם.