בחירת שרת לעסק

"שרת" הוא הרכיב הבסיסי במערכות מחשב רבות וכך גם לגבי הפעלת אתרי אינטרנט. מדובר בפשטות, במחשב רב עוצמה, אשר מוקדש למתן שירותים שונים - במקרה זה לאספקת עמודי האתר, לגולשים שמגיעים אליו. בפועל, הם "מגיעים" אל השרת. מכאן מובן, שלבחירת שרת יש חשיבות רבה לתפקוד השוטף של האתר. למעשה, מדובר בהחלטה קריטית. במאמר הבא, נקבל מידע על סוגי השרתים ומה חשוב לבדוק בשרת.

סוגי שרתים

שרת שיתופי – זה הוא סוג שרת, שבו כמה לקוחות משתמשים במקביל בשרתים וירטואליים, על גבי אותו שרת פיזי. שרת מסוג זה, מתאים למשל לאתרי מסחר אלקטרוני קטנים שרוצים לבדוק את השוק, או עבור דפי נחיתה לפרסום נקודתי בלבד. בדרך כלל, אתרים אלה נמצאים בתחילת דרכם והבעלים שלהם אינם יודעים לאן יתפתח המיזם. מסיבה זו (בין השאר), מתאימות להם חבילות האחסון השיתופי, שהן זולות ביחס לשאר חבילות האחסון המתקדמות. למרות העלות הזולה של שרת שיתופי, יש לו שני חסרונות עיקריים. חסרון אחד, הוא שתהליך קידום האתר עלול להיפגע, במידה ועל אותו שרת פיזי מתארחים גם אתרים שגוגל חושדת בהם מסיבה כל שהיא. טכנית, הדבר נובע מכך שיש לאתרים אלה וגם לאתר שלכם "כתובתip  שיתופית" וגוגל מנחשת (בטעות) שהם שייכים לאותה חברה. חסרון נוסף, שלרוב פחות חשוב, הוא שבשרת שיתופי לא מתאפשרת גישה לתיקיית ה-Root.

שרת פיזי / ייעודי – סוג השרת הבסיסי, שנועד כולו לשרת לקוח בודד. זאת, בשונה משרת שיתופי, בו משתמשים במקביל כמה גורמים. שרת מסוג זה מאפשר ניהול מתקדם יותר של השרת, בשונה משרת וירטואלי שבו מה "שמאחורי הקלעים" שקוף למשתמשים. הצד השני של המטבע, הוא שהדבר מחייב כניסה לפרטים רבים יותר ועיסוק מקצועי בצדדים הטכניים.

שרת וירטואלי – שרת שמוגדר בתוכנה (אפשר לחשוב על כך כתוכנה שמדמה שרת), על גבי שרת פיזי. שרתים אלה קלים להקמה ולניהול והם גם זולים יחסית. במקרים רבים, אם לא ברובם, אין צורך בעוצמה של שרת ייעודי ואז השרת הווירטואלי מהווה בחירה מושלמת. שרת וירטואלי מאפשר כמובן להתאים את הקונפיגורציה שלו לדרישות שונות וגם להרחיב את המפרט, על פי הצורך בהמשך, ככל שיהיה. שרת ישראלי – שרת וירטואלי ששוכרים מחברה מקומית, יספק גם יתרון מבחינת זמני גישה מהארץ. למשל גישת גולשים מקומיים לאתר שלכם.

כפי שראינו, סוגי שרתים אלה מספקים פתרונות מגוונים מספיק, עבור רובן הגדול של המטרות. עכשיו כשהבנו מה זה שרת וגם איזה סוגי שרתים יש, בואו נבדוק עוד כמה נקודות מפתח שחשוב לדעת:

מיקום השרת

המרחק של האתר (המקום בו הוא מאוחסן פיזית) לבין הגולש, חשוב מאוד. חוות שרתים במיקום גיאוגרפי מסוים – נאמר אחסון אתרים בישראל, תיתן את השרות המהיר ביותר, לגולשים מישראל. פחות מכך, לגולשים מהצד השני של הגלובוס. זאת, ככלל בסיסי, אך יש כמובן יוצאים מהכלל. ניתן לטפל בנושא המהירות באופן מכוון מראש, כך שגם גולשים מרוחקים, ייהנו מאותם ביצועים מיטביים.

משאבים דינמיים

יש חשיבות גדולה, ליכולת להגדיל או להקטין את משאבי השרת. יש סוגי שרתים שבהם אין אפשרות כזו – אוסף המשאבים שעומד לרשותם מוגבל וסופי וכאשר ממצים אותו, פשוט אין יותר במה להשתמש. לדוגמא: אתר שלא עומד בעומס הפניות הפתאומי אליו סביב מבצע, בחנות מקוונת. עוד דוגמא, היא אתרים של עסקים בתחומים עונתיים. למשל בריכת שחיה, שהאתר שלהם יהיה מבוקש הרבה יותר בקיץ.

גיבוי מידע

גיבוי מידע, צריך בכל מקרה. לא משנה מה זה שרת אידיאלי מבחינתכם או איזה סוגי שרתים יש לכם. חייבים לבחור באחסון אתרים, שיש לו גיבוי יומי. במידה ומשהו משתבש באתר, שירות אחסון כזה, כמו לדוגמה אחסון בענן, יאפשר "להחזיר את הגלגל אחורה" – לשחזר את האתר, כפי שהיה במצבו ביום הקודם. זו היא יכולת חשובה, כפי שראינו במתקפת הסייבר האחרונה.

תחזוקת שרת

כפי שראיתם, יש אפשרויות רבות לגבי שרתים. אפשרויות אלה, ובמיוחד היבטי מחשוב הענן, עשויים להקל מאוד על השימוש בשרתים. עם זאת, אין פירוש הדבר ששרתים לא דורשים תחזוקה שוטפת. יש לנטר את מצב השרתים, כדי להבטיח שמזהים מבעוד מועד שיבושים שונים ותקלות. מחד, שירות Network Operations Center (NOC) יוכל לעשות זאת באופן שוטף. מאידך, מוקד תמיכה מקצועי יוכל לסייע כאשר הלקוח מזהה שיבוש או תקלה ופונה למוקד. מעבר לכך, יש לעדכן באופן קבוע ויזום תוכנות, ובוודאי מערכות הפעלה. לעתים יש צורך בתוספת משאבים לשרת ואף בהחלפת רכיבי חומרה מיושנים או פגומים.

משימה חשובה נוספת, היא ניהול הגיבוי. בתחזוקת שרת עשויים לכלול גם היבטי אבטחה, כמו ניהול פיירוול או התעמקות בהתראות אבטחה שונות. השורה התחתונה היא ששרת הוא מערכת מורכבת למדי ולעתים קרובות גם קריטית מבחינה עסקית. לכן, תחזוקה איכותית לא רק דרושה, אלא גם חשובה מאוד.

לסיכום

יש מגוון רחב של סוגי שרתים, לכל שימוש שרק תרצו. אבל הבולט ביניהם, הוא שרת ה-vps. שרת כזה מתאים לאתרים בכל גודל, המידע מאוחסן בענן ויש לו עוד תועלות רבות. בשורה התחתונה, הוא מגביר את התועלת ביחס לעלות.