שרת לינוקס

בכל הנוגע לאחסון אתרים, יש כיום מבחינת מערכות ההפעלה שתי אפשרויות מרכזיות: לינוקס וחלונות. למעשה, לינוקס היא האפשרות המרכזית ולצידה, בולטת פחות, מערכת ההפעלה חלונות. הדבר מציב בפני בעלי אתרים, את השאלה המורכבת מעט, במי מהשתיים כדאי להם לבחור? זו היא החלטה עקרונית, אשר תגרור אחריה מגוון השלכות בהמשך. לכן, חשוב לבצע בחירה טובה, מתוך הבנה של הנושא. אז מה ההבדל בין השתיים? מהם היתרונות באחסון דווקא על לינוקס? ולמי זה מתאים?

יתרונות אחסון אתרים על שרת לינוקס

פופולאריות – משתמשי המחשב הממוצעים מכירים טוב יותר את חלונות, אבל בין אנשים טכניים בתחום המחשוב, לינוקס ידועה מאוד, לאורך שנים. גם בתחום שרתי אחסון האתרים, לינוקס היא זו שיותר בולטת. בואו נראה למה היא פופולארית כל כך:

אמינות ויציבות – מבחינה זו, שרתי לינוקס הם באופן מסורתי גם מצויינים וגם עדיפים על שרתי חלונות. למרות שעם השנים חלונות לשרתים השתפרה מבחינות אלה, לינוקס היא עדיין בחירה מעולה מבחינת אמינות ויציבות.

אבטחה – לינוקס מצטיינת בתחום האבטחה. יותר מכך – לאורך השנים, היא הייתה טובה יותר מבחינה זו, ביחס לסביבת חלונות. עוד כמה מילים על היבט "הקוד הפתוח" שמאחורי לינוקס, בהקשר האבטחה: מערכת הפעלה עשויה להיות טובה יותר או פחות בתכנון הבסיסי שלה מבחינת אבטחה, אבל בהמשך הדרך, הנושא הוא דינאמי. המערכת מתפתחת ומשופרת בהדרגה, כולל בעקבות גילוי פרצות אבטחה שונות. מבחינה זו, קהילת המפתחים הגדולה של לינוקס, מתבטאת בהיקף גדול במיוחד של אנשים אשר בוחנים לעומק את קוד התוכנה. כך, גילוי פרצות שונות, כולל פרצות אבטחה, הוא מהיר ויסודי יותר. במקביל, קהילת המשתמשים הגדולה של לינוקס, מספק מידע רב ומהיר, על תקיפות שמתרחשות בשטח.

מחיר – בשונה מחלונות, לינוקס היא מערכת הפעלה חינמית בקוד פתוח. ההוזלה בעלויות שמתקבלת תודות לכך, מתבטאת גם במה שישלמו לקוחות שירותים מבוססי לינוקס.

ביצועים – לינוקס לא נופלת מחלונות מהיבט ביצועי המערכת. אם כבר, היא טובה ממנה. היבט הביצועים הוא כמובן היבט משמעותי מאוד, בכל הנוגע לאתרים מסחריים. ניתן כידוע להוסיף מגוון אמצעי האצה לאתרים, בכל מיני גישות ורמות של המערכת. אבל אם אפשר לבחור מראש תשתית מהירה (לינוקס), זה כנראה עדיף.

מידע זמין – יש סביב לינוקס קהילה רחבה מאוד של משתמשים ומפתחים. כתוצאה מכך, זמין לגביה היקף גדול מאוד של מידע שימושי, כולל לגבי סיבוכים ובאגים שונים.

ההבדל בין שרת לינוקס לשרת ווינדוס

שרתי לינוקס וגם שרתי חלונות, נמצאים איתנו מזה שנים רבות. שני סוגי השרתים התפתחו מאוד בהדרגה. לרוב, הם מסוגלים לספק את אותם התוצרים, אבל כפי שראינו, יש בכל זאת הבדלים משמעותיים בין השניים. חלק מההבדלים, נובעים מכך שלינוקס וחלונות שונות לחלוטין, מבחינת מי שעומד מאחוריהן. מיקרוסופט היא חברה מסחרית, בעוד שלינוקס מפותחת במסגרת פרוייקטי קוד פתוח שונים. פירוש הדבר, שלינוקס מפותחת על ידי מתנדבים, בזמנם החופשי. למי שלא מכיר גישה זו, הדבר עשוי להישמע מקצועי פחות מפיתוח מסחרי של מערכת הפעלה. האמת שונה לחלוטין והדבר התבטא כבר לפני שנים, בכך שפעילויות עסקיות קריטיות רבות, התבססו על לינוקס. זאת, בדיוק בגלל עדיפותה מהיבטים כמו אבטחה ויציבות. אין זאת אומרת שלינוקס עדיפה בכל היבט ומובן על חלונות או שחלונות גרועה (היא לא). לינוקס למשל, עשויה להיות מורכבת יותר לניהול ביחס לחלונות. כמו כן, סביבת חלונות מוכרת ליותר אנשים מאשר סביבת לינוקס, אבל מי שיעבוד ישירות ברמה הטכנית של תכנות ובסיסי נתונים עם השרת, עשוי להיות מיומן בלינוקס דווקא.

למי השירות מתאים?

ניהול אחסון אתרים, לכאורה זהה בחלונות או בלינוקס, מאחר שהוא מתנהל דרך לוח בקרה פשוט יחסית. עם זאת, ככל שנכנסים לפרטים הטכניים שיותר מאחורי הקלעים, אתם עשויים להעדיף לשם כך שרת לינוקס. ככל שאתם משתמשים בטכנולוגיות שמתאימות ללינוקס, כך היא תהיה הבחירה הטבעית. זאת, בשונה משימוש בבסיסי נתונים של מיקרוסופט או ב-Dot Net למשל. בכדי ללמוד עוד על שרתי אחסון אתרים, ללינוקס ובכלל, ראו מידע על VPS (Virtual Private Server) באתר GNS.

פאנל ניהול אתרים

אחסון אתרים בסביבת לינוקס, מנוהל באמצעות ממשק גרפי שמכונה "פאנל ניהול" או web hosting control panel. כלי בולט במיוחד בתחום זה הוא סי פאנל. cPanel מספק למטרה זו ממשק גרפי נוח וכלי אוטומציה והוא מופעל דרך דפדפן. אלטרנטיבה בולטת מאוד לסי פאנל הוא הכלי Plesk. מדובר בכלי נפוץ פחות, אך עדיין חזק מאוד. יש בין השניים הבדלים טכניים רבים, מהיבטים כמו ממשק המשתמש, תאימות, אבטחה ועוד.

לסיכום

כל עסק צריך להתעמק בדברים לפי הדרישות והנסיבות המיוחדות שלו. עם זאת, שרת לינוקס עבור אחסון אתרים הוא ללא ספק אפשרות ברמה הגבוהה ביותר, שבאופן טבעי כדאי מאוד לבדוק לעומק.