פתרונות ענן

פתרונות ענן

מחשוב ענן הוא בין ההתפתחויות החשובות ביותר בשנים האחרונות בתחום המחשוב העסקי, אם לא החידוש החשוב ביותר, זאת לאור תרומתו העצומה לעסקים והשינוי הרחב שהוא יצר באופן פעילותם. מה זה אומר מבחינה טכנית? ובמה מחשוב הענן מתבטא ברמה האסטרטגית עסקית? במאמר שלפניכם ריכזנו את כל המידע החשוב.

 

מרחיבים את התמונה

לרשות עסקים עומדים היום פתרונות ענן במגוון רחב ביותר, ואפשר לומר שהתועלת הכללית שלהם היא בהרחבת אפשרויות. הם מאפשרים לצרוך מחשוב בצורה קלה ומשתלמת, מבלי הצורך להשקיע בתשתיות מחשוב פנימיות בעסק לשם כך. הודות לכך מתקבלת גמישות רבה ולגמישות זו כשלעצמה יש חשיבות עסקית גדולה. עולם העסקים הוא עולם דינאמי אשר התמונה עשויה להשתנות בו במהירות. תשתיות המחשוב הפנימיות, לעומת זאת, אינן משתנות תמיד במהירות מספיקה כדי לתת לכך מענה. מהו הפתרון לכך? ובכן – שירותי מחשוב ענן הניתנים ליישום במהירות ובפשטות. כך שאם העסק זקוק לסוג נוסף של יכולת מחשוב, גם אם זה לתקופה קצרה בלבד, הוא יכול היום להשיג זאת בקלות דרך רשת האינטרנט ושירותי הענן.

 

כמה דוגמאות בולטות לפתרונות ענן

כדי להמחיש את ההיצע, נתחיל מכך שאחד מסוגי השירותים הפופולאריים ביותר הוא אחסון בענן. אחסון הוא נושא שעסקים נאלצים לעסוק בו תמיד. אין עסק בלי מידע, והיום מדובר בהיקפי מידע גדולים מאוד, גם בעסקים קטנים. את מידע זה יש לנהל ולגבות, גיבוי מחשב בענן היא משימה מורכבת ובעלת חשיבות עסקית עצומה. כאשר צריכים הרחבה מהירה של יכולת האחסון, שירות ענן למטרה זו יכול לספק פתרון זמין. לצד תחומים מרכזיים מאוד כמו אחסון, יש שירותי ענן גם לכל פעילות מחשוב אחרת ומיוחדת. למשל בכיוון החשוב של שירותי התאוששות מאסון ופתרונות המשכיות עסקית בכלל. שרתי VPS, שירותי אבטחה שונים ועוד – אפשר לומר שהיום הכול זמין גם כשירות ענן.

 

פתרונות ענן – תועלות נוספות

מחשוב ענן הוא למעשה נושא רחב שלו הבדלים משמעותיים למדי ביחס למחשוב פנימי רגיל בעסק, כך שכדאי לעסקים להתעמק בנושא זה ביסודיות. גם בפני עצמו וגם בעיקר בהקשר שילוב שירותים כאלה בפעילות השוטפת לצד המחשוב הפנימי. בין השאר, מומלץ להיות מודעים ליתרונות שירותי הענן. מעבר ליתרונות שהזכרנו עד כאן, אלה עוד כמה דוגמאות של יתרונות חשובים:

  • שימוש בדיוק לפי הצורך – בעסקים יש משאבי מחשוב רבים הנמצאים ללא שימוש. הדבר נשמע מוזר מעט, אך הוא ברור במבט מקרוב. אם רוכשים למשל מדיית אחסון חדשה, ברור שנפח האחסון שלה יהיה גדול יותר מנפח האחסון הדרוש לנו, זאת מאחר שהיקפי האחסון נוטים לגדול. אך בינתיים, נפח האחסון העודף יישאר ללא שימוש. שירותי אחסון בענן, לעומת זאת, מאפשרים לשכור נפח אחסון בדיוק ורק לפי הצורך.
  • מחלקת המחשוב – ככל שהמחשוב התפתח עם השנים, כך הוא סיפק יותר תועלת לעסקים. אך במקביל גם היקף המחשוב בעסקים התרחב ואיתו גדל האתגר של ניהול המחשוב. כך נוצרו אגפי מחשוב שהלכו והתרחבו, ופתחו צוותים מומחים. במילים אחרות, תשתיות המחשוב בעסקים הפכו ליותר ויותר יקרות ומסובכות. מחשוב ענן מאפשר לצמצם זאת ניכרות.
  • הקלה כספית – עקרונית, מודל של שכירות (וזה באופן כללי המודל לגבי שירותי ענן) הוא פשוט יותר ממודל של רכישה. זאת, מההיבט של הוצאות קבועות וקטנות, במקום הוצאות חד פעמיות וגדולות על רכישות. הדבר מקל על ניהול תזרים המזומנים וגם על התכנון הכספי לטווח הארוך.
  • שיפור יכולת ההתמודדות – עסקים קטנים מוצאים עצמם לעיתים כשיש ברשותם משאבים מעטים מדי כדי להתחרות מול עסקים מבוססים וגדולים מהם. שירותי הענן מצמצמים את הסיבוך הזה. מערכות מחשוב שיש למתחרה הגדול כמוצרים שהוא רכש לתפעול פנימי בעסק, עומדות גם לרשות המתחרה הקטן, כשירות ענן. אם נשתמש בדוגמה מעולם הרכב – חברה גדולה עשויה להשתמש בצי רכב ובו כמה משאיות משוכללות. מתחרה קטנה שלה, שלא יכולה להרשות לעצמה לרכוש רכבים יקרים כאלה, תוכל לשכור אותם או להיכנס לעסקת ליסינג של משאיות מסוג זה.

 

לסיכום

פתרונות הענן לא יחליפו את המחשוב הפנימי לחלוטין. עם זאת, הם משמשים אפשרות שימושית ביותר, אשר כדאי לנצל בתור נדבך נוסף במערך המחשוב של העסק.