רכישת דומיין

המדריך המלא לרכישת דומיין

אבטחה היא לא בין הדברים הראשונים שעליהם חושבים בהקמת אתר. לרוב, יש למקימי האתר מטרות שונות בהקמתו, ובאופן טבעי מתמקדים בהן. איומי האבטחה לא בהכרח נשמעים כדבר דחוף או משמעותי, ופעמים רבות פשוט לא מודעים להיקפם. במקביל, הוצאה על אבטחה עשויה להיתפס כדבר שלא מייצר כסף ולכן לקבל עדיפות נמוכה בתקצוב. ובכל זאת - חשוב מאוד שהאתר שתקימו יהיה מאובטח היטב. כיצד עושים זאת? ומדוע זה חשוב?

רכישת דומיין (שם מתחם) היא צורך חיוני למי שמקימים אתרים למטרות עסקיות או פרטיות. זהו נושא פשוט למדי וגם מעט מורכב. במאמר שלפניכם נעשה סדר ונבין מהו הוא דומיין, על מה יש לשים לב לפני שרוכשים אחד ואיך בוחרים את השם הנכון לדומיין של העסק שלכם. מתחילים.

דגשים לפני רכישת הדומיין?

ראשית נציין, כי לא מדובר ברכישה של הדומיין אלא בהשכרה זמנית שלו. אם כן לפני שאתם רוכשים דומיין כדאי לשים לב לנקודות האלה:

מעבר בין ניהול דומיינים

רכישת דומיין חדש במקום דומיין קיים, עשויה להיות כרוכה גם במעבר לרשם דומיינים אחר. הרשמים מציעים באתריהם מערכות ניהול דומיינים והן עשויות להיות שונות מעט זו מזו. זהו אחד ההיבטים הטכניים שצריך להביא בחשבון בביצוע שינויים כאלה בדומה לעצם הפעלת האתר הקיים, בשם הדומיין החדש ששכרתם.

תקופת הרישום ברכישת הדומיין

תקופת הרישום שתבחרו תלויה בשיקולים הספציפיים שלכם. רישום לתקופה ארוכה יותר עשוי להיות זול יותר. מצד שני, הוא גם עשוי להיות מיותר בהתאם לתוכניותיכם לעתיד. אם לדוגמה אתם שוקלים לעבור בשנה הבאה למכירה מקוונת של מוצר חדש, אולי תרצו הדומיין יכלול את שם המוצר.

הדומיין וסיומו

תזכורת קצרה: שרת DNS (או Domain Name Service) ממיר שמות דומיין (כגון www.ibm.com) לכתובות IP (כגון 123.45.67.89). חשוב מאוד לבחור שם דומיין מתאים ואת הסיומת הטובה ביותר. אלה כמה המלצות כלליות בנידון: בחרו בשם שקל לזכור ומובן מאוד. הביאו בחשבון שבחירת הדומיין חשובה גם לכתובות דואר אלקטרוני, לכן רצוי שהשם יהיה קצר. זהירות מסיומות יוצאות דופן שאנשים לא רגילים להן – הנפוצות ביותר הן co.il בארץ ובעולם סיומת com, לצד מיוחדות כגון biz.

מבנה הדומיין

מעבר לשם הדומיין הראשי ולסיומת, שם דומיין למעשה מורכב יותר. https ו-www הם חלקים סטנדרטיים בהתחלת הכתובת ובהקשר רכישת דומיין תוכלו להתעלם מהם. הסיומת עשויה לכלול התייחסות למדינה – il לישראל, uk לבריטניה וכדומה. co מיועד לעסקים, אך הם לא חייבים להשתמש בו. יש לו חלופות שונות, כגון org לארגונים בלתי מסחריים.

מי רושם את הדומיינים?

לא כל אחד יכול לרשום דומיינים. חייבים לוודא שכל שם מתחם (דומיין), בכל זמן נתון, נמצא רק בבעלות שוכר אחד ספציפי. אז לשם כך, יש בין השאר, גוף רגולציה בין-לאומי ראשי שמנהל זאת (ICANN). בארץ האחראי הוא איגוד האינטרנט והוא הגדיר רשימת עסקים שהם "רשמים מוסמכים" לנושא זה, ואפשר לשכור דומיין רק מהם. חשוב לציין שרשמי הדומיינים מציעים לעיתים שירותים משלימים נוספים וכדאי להביא זאת בחשבון כשאתם בוחרים רשם. לדוגמה, תוכלו לשכור בעלות נוספת שירות שמירת פרטיות באשר לפרטיכם כשוכרי הדומיין בעלות נוספת. הכוונה לכך שפרטי שוכרי הדומיין זמינים פומבית, כולל בבסיס הנתונים (והאתר) הידוע WHOIS. שירותים אלה ושכירת הדומיינים עצמה, מצטרפים לקשת האפשרויות הרחבה שזמינה היום במסגרת עולם שירותי הענן. בייחוד לעסקים, יש כאן הזדמנויות רבות פוטנציאל, כגון שימוש בשירותים מסוג שרת וירטואלי, גיבוי בענן או DRP. היבט הצגת פרטיכם או הסתרתם, מתקשרים גם לנושא בדיקת ההיסטוריה של הדומיין. ייתכן שבעליו הקודמים הביאו לכך שיש לו היסטוריה חיובית וכזו שתסייע לכם, מאחר שאנשים כבר מכירים את כתובת האתר הזאת. אך ייתכן שיש לכתובת זו מוניטין שלילי והדבר עלול לפגוע במוניטין שלכם. בהקשר לרישום – חשוב לשים לב גם לחידוש השכירות בזמן. רשם הדומיינים יישלח לכם על כך התראה מראש, אבל כדאי לשים לעצמכם תזכורת בנידון. אם שם הדומיין מבוקש ולא חידשתם אותו בזמן, הוא עשוי להיחטף בזריזות על ידי מישהו אחר.

איך בוחרים דומיין לעסק?

רכישת דומיין בין-לאומי

לפני הכול – שם הדומיין חייב להיות פנוי, כלומר שעדיין איש לא שכר דומיין כזה (אפשר לבדוק זאת באתרי רשמי הדומיינים). מעבר לשיקולים טכניים מסוג זה, ושיקולי מחיר, רכישת דומיין צריכה להביא בחשבון את המשמעות העסקית של שם הדומיין, מהיבטים כגון מיתוג ותדמית. בהקשר בין-לאומי, הדבר מתייחס לאופן שבו העסק שלכם פונה לקהל הבין-לאומי.

רכישת דומיין בארץ

אפשר לרכוש דומיינים מרשמי דומיין בכל העולם. עם זאת, רכישה מספק מקומי מספקת לכם תמיכה טכנית בעברית וגורם שמוכר יותר בשוק המקומי. לרוב חשוב גם המחיר מאחר שזהו תשלום חודשי קבוע. גובה התשלום על שכירת דומיין מסוים איננו קבוע והוא מושפע ממידת הביקוש לאותו דומיין. לגבי שיקולי קידום אתרים, כדאי להתייעץ עם מומחי השיווק שבהם אתם נעזרים. כך תבטיחו, שהיבט חשוב זה מקבל את המענה המדויק והעדכני ביותר. בבחירת דומיין, חשוב ששם הדומיין לא יהיה קרוב מדי למונח בולט אחר או לשם מסחרי רשום של מתחרים. מצב של קרבת יתר, עשוי לבלבל לקוחות ואף לסבך משפטית.

מה ההבדלים בין דומיין ישראלי לבין דומיין בין-לאומי?

בדומיין ישראלי יש את האפשרות המיוחדת – אפשר להשתמש בו באותיות עבריות, אך בגלל כיווני כתיבה הדבר עשוי לסבך. ובכלל, כאשר חושבים על קהל מקומי לעומת בין-לאומי, חשוב להקדיש זמן ולנסות לראות את הדברים מנקודת מבטם. למעשה, מנקודות המבט הרבות של גולשים רבים באינטרנט שעשויים לחפש אתכם או להיתקל באתר במקרה. יש לכך חשיבות, למשיכת הלקוחות המתאימים ולהרחקת אלה שלא.

לסיכום

שכירת דומיין איננה דבר מסובך מדי. אך את מה שמומלץ לעשות בנידון, מומלץ מאוד לעשות, בייחוד כאשר מדובר בדומיין למטרה עסקית.