מה זה קוברנטיס

מה זה קוברנטיס?

בעולם הטכנולוגיה נוצרים כל הזמן פתרונות לאתגרים שונים מסוגים רבים. העוסקים בעולמות אלה מנסים את הפתרונות השונים, ובהתאם לשיקוליהם מאמצים או דוחים אותם. כך קורה שלאורך הזמן מתבססות טכנולוגיות כאלה ואחרות, בעוד שחלק מהטכנולוגיות הופכות למשניות, שוליות או אף נעלמות מהשטח. אחד הפיתוחים הטכנולוגיים שללא ספק התבסס בשנים האחרונות ונעשה נפוץ הוא הקוברנטס. השימוש בו רחב מאוד וכל מי שעוסק במחשוב ענן באופן מתקדם, נתקל במונח זה במוקדם או במאוחר. מה הוא קוברנטס? כיצד הוא מתקשר למחשוב ענן? מהם היתרונות שהוא מציע ולמי כדאי להשתמש בכך? הינה סקירה שתסביר ותרחיב על נקודות אלה ונוספות.

מה זה קוברנטיס?

השאלה מה זה קוברנטיס עולה לא פעם, מאחר שזהו נושא טכני מורכב מעט. כפי שתראו מייד, התשובה לכך דורשת הסבר של כמה וכמה מונחים אחרים. הדבר נובע בין השאר מכך שזו רמה גבוהה של שכבת מחשוב. לא חומרה ולא תוכנה בסיסית כמו מערכת הפעלה ולא תוכנה רגילה שרצה על גבי מערכת הפעלה, אלא סוג מערכת מורכב מאוד המתבסס על כל אלה. לכן כדי להסביר את Kubernetes (קוברנטס או K8s), נסביר את סדרת המונחים האלה:

  • קונטיינר: המושג הבסיסי של מכונה וירטואלית. מבלי להיכנס לפרטים לגביה, רק נזכיר (ועוד מעט תבינו את החשיבות בכך) שהיא מכילה מערכת הפעלה. בהקשר של קוברנטס, חשוב להכיר סוג מיוחד של מכונה וירטואלית המכונה "קונטיינר". זוהי מכונה וירטואלית ללא מערכת הפעלה משלה. במקום זאת יש אוסף מכונות וירטואליות כאלה ("קונטיינרים"), אשר משתמשות כולן בליבת מערכת הפעלה אחת מרכזית.
  • אורקסטרטור: (Orchestrator) הוא רכיב אשר בעזרתו פורסים ומנהלים יישומים שונים על קונטיינרים.

עכשיו אנו מגיעים לקוברנטס עצמו: קוברנטס הוא אורקסטרטור פופולארי מאוד המיועד לניהול קונטיינרים. זהו מוצר בולט שיצרה במקור חברת גוגל והוא אומץ באופן נרחב על ידי גורמים שונים. עוד חשוב לציין, שקוברנטס הוא פרויקט קוד פתוח.

ממה מורכבת קוברנטיס?

בדומה לטכנולוגיות רבות, גם לקוברנטס יש את עולם המושגים שלה ואת אבני בניין המכונות במסגרתו primitives. אפשר לראות אותה כסביבה מיוחדת, עם רכיבים מיוחדים משלה ודרכי הפעולה המיוחדות שהוגדרו בשבילה. אלה כוללים למשל nodes – מכונות שעליהן מותקנים קונטיינרים. pod הוא רכיב המכיל קונטיינר או אוסף של קונטיינרים. באופן דומה יש עוד מונחים רבים, כגון scheduler או Service. התחום כולו טכני למדי וזוהי מעין התמחות מיוחדת בפני עצמה, אך בשלב זה לא חסרים בשוק המקומי מומחים לכך.

מה הקשר בין קוברנטיס לענן?

קוברנטס משפר ניהול שירותי ענן ואפשר לתאר אותו כמעין מערכת הפעלה לענן. יש היום כידוע לא מעט שירותי ענן כגון שירותי גיבויים בענן, DRP או שרתים וירטואליים. הם מספקים לעסקים הרחבה רבת אפשרויות ליישום מחשוב בדרכים שונות. אם תחשבו על זה, יש לכך מעין שני היבטים משלימים אך סותרים. מצד אחד, שירותי ענן נראים פשוטים מאוד לשימוש, אפילו יותר (מבחינות מסוימות) משימוש בתוכנות פנימיות בעסק. מצד שני, מאחורי הקלעים מודל צריכת תוכנה כזה הוא מורכב יותר, זאת מאחר שהוא כולל גם תקשורת מול ספק השירות המרוחק ועוד שכבות שונות של מורכבות טכנולוגית. בשורה התחתונה, ניהול שירותים כאלה הוא דבר מאתגר מבחינה טכנית וקוברנטס הוא בין הדברים שמקלים על כך. כך הדבר גם לגבי שירותי "ענן פנימי" בתוך העסק.

מה הצורך בקוברנטיס בחברות?

אפליקציות מבוססות קונטיינרים ניתנות להקמה ולניהול יעיל מאוד בעזרת קוברנטס. כמו כן, חברות צריכות להביא בחשבון את היבט התאימות בין הטכנולוגיות השונות שבהן עושים שימוש וטכנולוגיות מקובלות בכלל. מבחינה זו, קוברנטס הוא הימור בטוח למדי מאחר שהוא בשימוש נרחב מאוד. יש לעובדים רבים ידע מקצועי לגביו והוא היום בפיתוח על ידי גוף בולט בשם Cloud Native Computing Foundation. קוברנטס נתמך על ידי סביבות טכנולוגיות ויצרנים רבים, כולל מוצר הקונטיינרים המוביל Docker, חברת Vmware ופלטפורמות הענן הבולטות Microsoft Azure ו-Amazon Web Services. כמו כן, לאור כל זאת, גם נראה שבהחלט "יש לו עתיד".

מהם היתרונות בקוברנטיס?

באמצעות שימוש בקוברנטיס אפשר להשיג יתרונות רבים. בולטים בעיקר השיפור בפריסת תוכנה באופן המקדם חיסכון במשאבים כולל כוח אדם ובחיסכון כספי. קוברנטס מאפשר גם לזרז תהליכים כאלה ובכך לשפר זמני הגעה לשוק (Time To Market). הוא משפר סקלאביליות, איזון עומסים, אבטחה ועוד. מאחר שקוברנטס הוא בקוד פתוח, אפשר להכניס בו התאמות ושינויים אם אכן עולה בכך הצורך. עוד היבט חשוב מבחינת הגמישות הוא שזו מערכת שתוכננה מראש בגישה הגמישה אשר ידועה בשם loose coupling. בכל מקרה, קוברנטס הוא כבר בפני עצמו כלי רב עוצמה ורב אפשרויות. כמובן, מודל הקוד הפתוח גם חוסך לעסקים עלויות כספיות ומשחרר אותם מתלות בספק מסחרי.

לסיכום

קוברנטס הוא אומנם נושא טכני למדי ומעט מבלבל, אך גם נושא חשוב ביותר. הצלחתו לאורך השנים האחרונות מעידה על חשיבותו ועל התועלת הרבה הגלומה בו.