איך לעשות מיגרציה [העברת אתר] מוצלחת

מערכת מחשוב הן סוג מערכות אשר נמצא כיום ברמות מורכבות גבוהות ביותר. למרות מורכבות זו, הדברים עובדים בדרך כלל חלק. עם זאת, במצבים מסוימים המורכבות באה לידי ביטוי ועשויה לסבך עניינים. חשוב להציג סיכון כזה, בעיקר אם לא נערכים לתהליך היטב ומבצעים אותו במקצועיות ובהקפדה. כך הדבר גם לגבי העברת מערכות מחשוב מסביבה אחת לשנייה. אתרי אינטרנט, בהם נעסוק כאן, משלבים כמה אלמנטים של מורכבות טכנית: האתר עצמו, השרת שעליו הוא מאוחסן וכן מורכבות התקשורת מולו, אשר צריכה להתבצע מרחוק ומול גולשים רבים בו בזמן. מה קורה במצב שבו דרושה מיגרציה של אתר אינטרנט?

מה זה מיגרציה [העברת אתר]?

מיגרציה היא באופן כללי תהליך טכני של העברת מערכת מסוימת ממקום אחד לשני. לדוגמה פרויקטי מעבר ממערכת מחשוב פנימית מסוימת, לשירותי ענן מקבילים לה. בהקשר אתרי אינטרנט, המונח מיגרציה עשוי לשמש אפילו לתיאור שינוי קטן יחסית, דוגמת שינוי דומיין האתר. כך שהתשובה לשאלה מה זה מיגרציה תלויה בהקשר שבו היא נשאלת. במאמר שלפניכם תקראו ספציפית על התהליך של העברת אתר אינטרנט מספק אחסון אתרים אחד לשני.

מהו ענן?

אתרי אינטרנט מאוחסנים ופועלים בענן. הם נמצאים מבחינת הגולשים אי שם ברשת האינטרנט והגישה אליהם מתבצעת מרחוק. בעזרת אחסון בענן אין לגולש צורך לדעת היכן בדיוק ממוקם השרת שעליו מאוחסן האתר. בהקשר זה, יש שירותי ענן אשר מספקים את מה שדרוש ברמה הטכנית כדי לאפשר זאת – אחסון האתר, הנגשתו לגולשים וגם גישה אל מנגנון ניהול אתר, עבור בעלי האתר. אחת האפשרויות של שירותי ענן היא מעבר קל בין שירותים שונים כאלה, ומדובר בתהליך מהיר יחסית.

הצעדים החשובים במעבר לשרת ענן

כאשר מעוניינים לעבור לאחסון האתר בשרת אחר בענן, זה עשוי להיות פרויקט לא קטן, עם לא מעט פרטים טכניים ועבודה. במבט על, מדובר על הצעדים הבאים:

  1. בחירת ספק – צריך להחליט לאיזה ספק לעבור. אצל אותו ספק יש לבחור בחבילת האחסון שמתאימה לכם ולהתחיל לעבוד איתו. חשוב לבדוק מול הספק החדש את כל ההיבטים הטכניים שעשויים להשפיע על המעבר.
  2. היערכות – ביצוע צעדים מקדימים שונים כפי שנפרט עוד מעט. היערכות יסודית חשובה ביותר לביצוע מוצלח של המיגרציה.
  3. מעבר – פעולת המעבר עצמה. המטרה היא שהמעבר יהיה חלק ככל הניתן. הדבר עשוי להיות חשוב (ואף קריטי) יותר או פחות, בהתאם לשימוש העסקי שאתם עושים באתר. אם מדובר למשל בחנות אינטרנטית פעילה, ברור שזמן ההשבתה צריך להיות מינימאלי. כמו כן, כאשר עוברים להפעלת האתר ביעדו החדש, מעוניינים שהוא יתפקד באופן החלק ביותר. לכל הפחות שיתפקד טוב כפי שהוא תפקד בשרת הקודם, אם לא יותר טוב מזה.
  4. בדיקות – בתהליכים מורכבים כאלה, יש סבירות גבוהה לתקלות מסוגים שונים. לכן, חיוני לבצע בדיקות שונות, כדי לוודא שהכול תקין. בכל מה שיתגלה בשלב זה כלא תקין, חשוב לטפל בזריזות.

הכנה למיגרציה

כהכנה לתהליך המעבר, כדאי לקחת בחשבון בין השאר את הנקודות הבאות:

  • הגדרות כלליות עבור הפרויקט – כדאי להתייחס לתהליך המעבר כאל פרויקט לכל דבר. בהתאם לכך, יש להחליט מי אחראים על הפרויקט ומעורבים בו ומה תפקידו של כל אחד. יש לתכנן את הפרויקט באופן מסודר, כולל הגדרת לוחות זמנים. יש להחליט באופן מפורט ורשמי לגבי אופני רישום מידע וטיפול בתהליכי עבודה. למשל, היכן וכיצד לתעד קישורים באתר הישן, לצד האופן בו הם יראו באתר החדש. לגבי תהליכי עבודה – כיצד המעורבים בתהליך יתקשרו בניהם? מהן אבני הדרך שיהיו בפרויקט ולמתי הן מתוכננות?
  • להחליט לגבי שינויים באתר עצמו – מיגרציה היא גם הזדמנות לבצע שינויים שונים באתר. במקרה שמעוניינים בכך, יש לתכנן זאת מראש. שינויים כאלה עשויים להיות פישוט האתר, אך אם דווקא מוסיפים לו מורכבות, כדאי לקחת בחשבון ולהיזהר מסיבוך יתר של התהליך כולו.
  • ליצור לעצמכם רפרנס להשוואה – כדי לדעת בסוף תהליך המיגרציה שהמעבר הצליח, חשוב בתחילת התהליך לוודא שיש לכם תיאור מסודר של האתר כולו.
  • מדידת מהירויות – מומלץ ליצור רפרנס להשוואה, גם בעזרת מדידה מסודרת של מהירויות טעינה הן עבור העמוד הראשי של האתר והן עבור עמודי משנה חשובים שלו. באמצעות רפרנס זה תוכלו לבדוק בהמשך האם ובאיזו מידה המעבר פגע בביצועים. ההגירה עשויה להיות הזדמנות לשדרג שרת וגם את האתר עצמו, באופן שדווקא יקדם שיפור בביצועים.
  • לגבות את האתר – בכל מקרה חשוב לגבות את האתר במצבו הישן, עוד לפני המעבר. מומלץ לוודא שיש לכם גיבוי, גם של כל החומרים הכתובים שנמצאים אצלכם לגביו.
  • יצירת עמודי ניסיון – תוכלו ליצור עמודי ניסיון אשר יסייע לכם בהמשך לבדוק את תקינות התהליך.

מעבר לכך, בהתאם לנסיבות הספציפיות של כל עסק ואתר, עשויים להיות כמובן צעדי הכנה נוספים. כמו כן, יש מגוון רחב של עזרים טכניים עבור תהליכי הגירה. האם ובאילו עזרים מסוג זה תשתמשו, תלוי בשיקוליכם ובנסיבות הטכניות הספציפיות שלכם.

היערכות לקראת העברת האתר מבחינת SEO

העברת אתר עשויה להשפיע על דירוגו בתוצאות החיפוש, למשל כתוצאה מטעינה איטית יותר של העמוד הראשי או עקב שינויים שהכנסתם במבנה האתר. לכן, חשוב להיערך למיגרציה גם מבחינת שיקולי SEO. אידיאלית, כדאי ומומלץ להסתייע במומחי SEO למטרה זו. תוכלו לקחת בחשבון שני מצבים:

  • אם כתובת ה-URL אינה משתנה – זהו המקרה הפשוט יותר. תצטרכו להיערך לכך שהשינוי ישפיע באופנים שונים על מצב האתר בתוצאות חיפוש. הדבר יתבטא בפרמטרים שחשוב בכל מקרה לעקוב אחריהם, אך לאור המעבר, החשיבות בכך תגבר.
  • אם כתובת ה-URL משתנה – זהו מקרה אשר יכניס לתמונה שיקולים נוספים. תצטרכו לחשוב, אילו גורמים ומערכות מכירים רק את הכתובת הישנה של האתר? האם וכיצד לעדכן אותם (למשל באמצעות הפניות 301)?

ביצוע מיגרציה

הקמת האתר במיקומו החדש עשויה להיות מהירה למדי. היא כרוכה באופן בסיסי בעיקר בהעברת קבצים ומסדי נתונים אל השרת החדש. כעת חיוני לוודא גם את תקינות האתר בכתובתו החדשה. יש לעשות זאת באופן היסודי ביותר, לפני שמפנים את הגולשים מהאתר הישן אל החדש. לכן, לאחר המעבר, יהיה צורך לבדוק שהכול מתפקד כראוי ולזהות שינויים משמעותיים, ככל שהתרחשו. זאת, בסיוע כלים דוגמת Google Search Console. מדובר בנקודות טכניות דוגמת תקינות קישורים פנימיים, כותרות עמודים או תגיות Canonical. ככל שנערכתם היטב מראש לשלבי בדיקה אלה, כך תוכלו לבצע אותם במהירות וביעילות. חשובה מאוד היסודיות, כדי לוודא שכמה שפחות, אם בכלל, נופל בין הכיסאות.

בכל מקרה, מומלץ מאוד שלא למהר ולמחוק את האתר הישן, עד שברור שהכול תקין עם החדש.

סיכום

כפי שראיתם, תהליך מיגרציה, במובן של העברת אתר לשרת אחר, הוא פרויקט מורכב. המפתח להצלחתו הוא בתכנון יסודי ובביצוע זריז אך מוקפד של המעבר.