שרת פיתוח

שרת פיתוח הוא שרת אשר מותאם במיוחד לצרכים של צוות פיתוח תוכנה. מדובר על פיתוח ממגוון סוגים. הגמישות שמספקת וירטואליזציה, מתאימה מאוד לצרכים משתנים של עסקים.

שרתים משמשים בעסקים למגוון רחב של מטרות. אחת המטרות החשובות ביותר כיום, היא מתן פלטפורמה מתאימה לפיתוח. זאת, באמצעות "שרת פיתוח". מה זה אומר בפועל? מה זה "צד שרת"? ואילו פרמטרים חשובים במיוחד, בבחירת שרת מסוג זה?

מה זה שרת פיתוח?

שרת פיתוח הוא שרת אשר מותאם במיוחד לצרכים של צוות פיתוח תוכנה. עבודה על שרת בענן מאפשר פיתוח ממגוון סוגים בין היתר פיתוחי אתרים ופיתוחי תוכנה להתקני מחשוב ניידים (אפליקציות). הגמישות שמספקת וירטואליזציה, מתאימה מאוד לצרכים משתנים של עסקים, כולל בנושאי הפיתוח הדורשים גמישות במשאבי השרת והיכולת להתנסות במגוון מערכות הפעלה. לכן, משתמשים למטרה זו פעמים רבות בשרת פרטי וירטואלי (Virtual Private Server או VPS). שרת הפיתוח מהווה סביבה סגורה. זהו מעין "ארגז חול", שבו ניתן לבצע פיתוחים שונים, שינויים ובדיקות. כך שגם אם אתם מפתחים אתר אינטרנט, רק לכם תהיה גישה אליו, באופן שלא חשוף לציבור הגולשים ברשת האינטרנט. במקביל, סביבה זו עומדת בפני עצמה ומבודדת ממערכות מחשוב אחרות שלכם או מאתרכם הקיים. כך שניתן לעשות ניסיונות שונים ולקחת סיכונים – גם אם השרת קורס בגלל הפיתוח, אף פעילות שוטפת שלכם לא תיפגע. כך תוכלו לפתח ולבדוק את התוצר ביסודיות ורק כאשר הכול מוכן ותקין מבחינתכם, לשלב זאת ב"סביבת הייצור" (production). אם מדובר בשרת VPS בענן, הוא יהיה מבודד מלקוחות אחרים של ספק השרתים, אשר משתמשים באותו שרת פיזי (שעליו מותקן שרת הפיתוח הווירטואלי ששכרתם). חשוב לציין, כי מבחינת קידום אתרים במנועי חיפוש, יש הבדל בין תכנות ב"צד שרת" לתכנות ב"צד הלקוח".

מה זה צד שרת?

אינטראקציות רבות של תוכנות מול משתמשים, מתבצעות מרחוק. ישנו שרת מרוחק, אשר משרת משתמשים רבים. למשל, שרת אתרים אשר מארח את אתר העסק שלכם ומגיש את תכני האתר ללקוחותיכם. היכן מתבצע עיבוד המידע שדרוש לשם כך? חלקו מתבצע דווקא אצל הגולש, אשר משתמש בהתקן מחשוב כלשהו, עם דפדפן. אצלו, ב"צד הלקוח", עשויה להתבצע למשל הרצה של קוד ג'אווה סקריפט. בדומה לכך, "צד השרת" הוא כל מה שמתבצע בשרת המרוחק, אשר מארח את האתר. בהתאם לצרכי הפיתוח, ניתן לקבוע תמהילים שונים של חלוקת ה"עבודה", בין השרת ללקוח. יש לנושא זה השלכות רבות. בין השאר, פיתוח צד שרת מספק שליטה מירבית על הגשת תכנים משתנים ומסייע לאתרים לתפקד יותר במהירות. כמו כן, הוא משמעותי לגבי "זחלנים" של מנועי חיפוש, אשר סורקים את הרשת לתיעוד תכני אתרים ושינויים בהם. תכנות צד שרת לפיתוח אתרים, דורש בין השאר שימוש בשרת פיתוח.

למה צריך שרת פיתוח?

שרת פיתוח מהווה קודם כל כלי, אשר באמצעותו ניתן כמובן לפתח אתרים ואפליקציות, עם כל המשאבים אשר דרושים לכם לשם כך. קיימת יכולת גידול וקיטון של משאבים בהתאם לצרכי הפיתוח, ובאמצעות התשתיות של GNS ניתן להקים מכונה עד 104 ליבות מעבד ועד 512 ג'יגה ראם. אם מדובר בשרת פיתוח מרוחק, הוא יהיה מאובטח ומבודד. במסגרת בניית אתר או כל תוכנה אחרת שעובדת במודל שרת-לקוח, גם בדיקת התוצר הסופי דורשת שרת. יותר מכך – המטרה היא לבדוק זאת, בסביבה אשר קרובה ככל הניתן לסביבת הפיתוח. לכן, שכירת שרת פיתוח כשרות ענן מתאימה מאוד מבחינה זו. בשכירת שרת במודל ענן, אתם גם נהנים מהיתרונות הנוספים של שרותי הענן. משאבי הכסף וכוח האדם אשר דרושים לרכישת שרתים כאלה, התקנתם בתוך העסק עצמו וניהולם השוטף, יורדים לכם מהכתפיים ועוברים לאחריות הספק.

פרמטרים חשובים בבחירת שרת פיתוח

* מהירות – מההיבט העסקי, פיתוח הוא תהליך בו חשובה המהירות. זאת, מאחר שמדובר פעמים רבות בתהליך לא זול ולא קצר, שלא מניב תועלות ורווחים, כל עוד הוא לא הסתיים בהצלחה. לכן, חשוב לבחור בשרת פיתוח, אשר תורם לביצוע הדברים במהירות. בשרות של GNS למשל, ניתן לשכור שרת פיתוח עם מערכת הפעלה מבוקשת מותקנת מראש או לחלופין, להתקין בעצמכם את גרסת מערכת ההפעלה שדרושה לכם.

* אוטומציות נלוות – אוטומציה בצורותיה השונות, חוסכת משאבים ואף תורמת בהיבט המהירות. אצל GNS, תוכלו ליישם זאת בשרתי פיתוח, עם אינטגרציה מלאה ב-API.

* נוחות – יכולת לפרוס או לבטל שרתים לפי דרישה, בלחיצת כפתור. תוכלו להגדיל או לצמצם משאבים לפי הצורך, לכל מטרה שהיא (דוגמת בדיקות).

* עלות – האם זה משתלם מבחינתכם? מודל חיוב שעתי או חודשי, בהתאם לצרכי הפיתוח והשימוש שלכם, יסייע בהיבט הכספי.